«Αν δεν αλλάξει το βαρύ κλίμα, δεν μπορεί να έχουμε επανεκκίνηση της οικονομίας και βιώσιμη έξοδο από την κρίση», δήλωσε η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

«Το κλίμα είναι βαρύ, διότι ουσιαστικές αποφάσεις που έπρεπε να έχουν ληφθεί από τις αρχές του χρόνου δεν έχουν ληφθεί και πρωταρχικά στην ευρωζώνη. Παρόλο που έγινε ένα τεράστιο βήμα στις 21 Ιουλίου, με σημαντικές αποφάσεις, αυτές δεν θα ολοκληρωθούν, η υλοποίησή τους δεν θα ολοκληρωθεί, πριν από το τέλος του χρόνου», πρόσθεσε η κ. Κατσέλη.

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις υποστήριξε ότι «η δέσμευσή μας εν όψει του μνημονίου είναι ότι μέχρι το 2015 θα έχουμε προχωρήσει σε αξιοποίηση και σε έσοδα από μια διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων που θα φτάνουν στο στόχο των 50 δισ. ευρώ. Δεν υπάρχει καμία δέσμευσή μας να ξεπουλήσουμε κάποιες εταιρίες με αδιαφανείς διαδικασίες».

Η πρώην υπουργός τάχθηκε εναντίον των απολύσεων στο δημόσιο, καθώς, όπως είπε, πολλοί οργανισμοί, όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΔ, είναι υποστελεχωμένοι και συμπλήρωσε: «Αυτό που χρειάζεται είναι μια ορθολογική πολιτική στελεχιακού δυναμικού στον δημόσιο τομέα, ενταγμένη σε μια διοικητική μεταρρύθμιση, ώστε ο δημόσιος τομέας να δουλεύει με σύγχρονες μορφές εταιρικής διακυβέρνησης».

Υπογράμμισε, τέλος, για τις περικοπές που ζητά η τρόικα πως «είναι δική μας ευθύνη, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος και των τριμηνιαίων αναθεωρήσεων του μεσοπρόθεσμου που γίνονται, να δούμε ποιος είναι ο πιο κατάλληλος και αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει η εξοικονόμηση δαπανών».