Για τα δημοσιονομικά μέτρα και τους έμμεσους φόρους απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς. Μιλώντας στον Αντ1 ανέφερε:

«Η συμφωνία του Αυγούστου προέβλεπε μια επιβάρυνση  3% του ΑΕΠ και ψηφίστηκαν τις προηγούμενες μέρες τα τελευταία μέτρα που είχαμε υποχρέωση. Έγινε μια προσπάθεια να γίνει διασπορά των μέτρων, που εκδηλώνονται σε βάθος 3 χρόνων, αλλά θα πρέπει να παραδεχθούμε πως μέτρα όπως οι έμμεσοι φόροι έχουν οριζόντια επιβάρυνση. Σήμερα είναι μια κρίσιμη μέρα. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν έχουν κλείσει τα προαπαιτούμενα και αναμένουμε να κλείσει σήμερα και η αξιολόγηση.

Με βάση την απόφαση του Eurogroup της 9ης/5 για βραχυπρόθεμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και βήματα όσον αφορά στη ρύθμιση του  χρέους, αναμένουμε σήμερα εξελίξεις και στο ζήτημα αυτό. Το ζήτημα του χρέους δεν τελειώνει το 2018, αφορά την προοπτική της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. Θέλω δε να σημειώσω ότι η όποια υπέρβαση των πλεονασμάτων και ότι πρόσθετα έσοδα προκύψουν από λίστες, φοροδιαφυγή κλπ (και που δεν είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό) θα αξιοποιηθούν για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, μέσα από το ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή.»

Σε ερώτημα για τον ΕΝΦΙΑ, ο Χρ. Μαντάς τόνισε:

«Αμφισβητώ ότι υπάρχει έξτρα επιβάρυνση επιπλέον 300 € ΕΝΦΙΑ για όλους τους φορολογούμενους.  Υπάρχει σε ορισμένους μια πρόσθετη επιβάρυνση, αλλά για την συντριπτική πλειοψηφία ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος ή και μικρότερος.  Βρισκόμαστε στο τέλος του κλεισίματος της αξιολόγησης και για πρώτη φορά επί της ουσίας (και με μηχανισμούς που δεν υπήρχαν μέχρι τώρα), μπαίνει το ζήτημα της απομείωσης του χρέους. Αυτά είναι κρίσιμα ζητήματα τα οποία θα επιδράσουν αποφασιστικά στην πορεία της οικονομίας μας τα επόμενα χρόνια. Η μάχη είναι δύσκολη αλλά υπάρχουν ενδείξεις για ανάκαμψη της οικονομίας μας. Και τα κέρδη από αυτή την προσπάθεια θα διανεμηθούν στους αδύνατους και θα ανακουφίσουν την κοινωνία.»

Τέλος, ο κ. Μαντάς είπε πως θα πρέπει χωρίς τυμπανοκρουσίες να δούμε την επόμενη μέρα. «Σήμερα έχουμε μια κρίσιμη μέρα, αλλά η δική μας δουλειά δεν τελειώνει εδώ. Έχουμε μπροστά μας τα δικά μας προαπαιτούμενα και το δικό μας παράλληλο πρόγραμμα. Έχουμε το χρόνο να στρέψουμε την προσοχή μας το επόμενο διάστημα, στο πεδίο των αντισταθμιστικών μέτρων και στο πεδίο της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής. Και να δώσουμε ισχυρά δείγματα γραφής που να δικαιώνουν την επιλογή του ελληνικού λαού. Κατανοούμε την πολιτική αμηχανία της ΝΔ που όλο και μεταθέτει και πιο πίσω την έλευσή της στην κυβέρνηση (τώρα μιλά για την άνοιξη του 2017). Δική μας εκτίμηση όμως είναι πως έχουμε μπροστά μας δύσκολες μέρες, έχουμε πολύ δουλειά, έχουμε όμως και προοπτική».