Τέσσερις ώρες διήρκησε η συνάντηση που είχε σήμερα ο Γ. Παπανδρέου με τους κοινωνικούς εταίρους, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων εξέθεσαν στον πρωθυπουργό τις θέσεις τους, με τον πρόεδρος του ΣΕΒ να ζητά την υλοποίηση των μεγάλων τομών.

Όπως είπε ο κ. Δασκαλόπουλος «η προσπάθεια ισοδυναμεί με επώδυνη δοκιμασία για την πλειοψηφία της κοινωνίας, έχει αναμφίβολα μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό κόστος αλλά το κόστος για όλους μας, θα είναι εφιαλτικά μεγαλύτερο αν αποτύχει».

Ο κ. Δασκαλόπουλος εκτίμησε ότι το πολιτικό σύστημα «δείχνει τον τελευταίο καιρό να προσπαθεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο έναντι της κοινωνίας» και σημείωσε ότι «δεν δικαιολογείται εφησυχασμός ούτε χαλάρωση».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων μίλησε για «ζοφερή εικόνα της οικονομίας». «Η κρίση βαθαίνει και τα περιθώρια αλλαγής πορείας τόσο για διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και φορολογικά και χρηματοπιστωτικά είναι ελάχιστα», είπε ο Γιώργος Κασιμάτης.

Η ΑΔΕΔΥ εξέφρασε στον πρωθυπουργό την έντονη διαμαρτυρία της για τις μεγάλες περικοπές εις βάρος των δημοσίων υπαλλήλων που αγγίζουν το 40% με μεγάλες συνέπειες στην ζήτηση, την ανάπτυξη και την ανεργία, είπε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας, Κώστας Τσικρίκας.

«Για το θέμα του ΦΠΑ που θέσαμε δεν υπήρξε ανταπόκριση από τον υπουργό Οικονομικών ενώ στην στάση του κ. Βενιζέλου συγκατένευσε και ο πρωθυπουργός», δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε ότι «οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, πέραν των αιτημάτων τους, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι από αυτούς πηγάζει η φοροδιαφυγή, η φοροκλοπή, η έλλειψη των πόρων ενώ είναι και οι μόνοι που δεν έχουν πληρώσει για την κρίση».

«Εμείς τονίσαμε πως ο κόσμος της μισθωτής εργασίας, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι έχουν φθάσει στα έσχατα σημεία και δεν πάει άλλο», δήλωσε ο είπε ο Γιάννης Παναγόπουλος.

«Με τα τελευταία στοιχεία του Αυγούστου και παρά τα προβλήματα λόγω απεργιών ο τουρισμός παρουσιάζει θετικό πρόσημο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδριανός, προσθέτοντας ότι «οδηγούμαστε σε χρονιά που θα σημειωθεί ρεκόρ όλων των εποχών με 16,5 εκατομμύρια αφίξεις εντός του έτους».

«Συζητήσαμε μια σειρά αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών με κύριο το φορολογικό και την ενίσχυση του εξαγόμενου τουριστικού προϊόντος, ώστε να διατηρηθεί αυτή η δυναμική για τα επόμενα χρόνια και να φθάσουμε στο πολυπόθητο 21%-22% του ΑΕΠ που ο τουρισμός μπορεί να φθάσει στα επόμενα χρόνια και να δίνει 1 στις 4 θέσεις εργασίας» ανέφερε ο κ. Ανδριανός.

Ερωτηθείς για την επιβολή του ΦΠΑ στην εστίαση, ο κ. Ανδριανός είπε ότι «συζητήθηκε η δυνατότητα ώστε από την 1/1/2012 στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νόμου να υπάρξει μια αλλαγή της πολιτικής αυτής και μια ελάφρυνση ξανά στο κομμάτι του εξαγόμενου πακέτου γιατί πράγματι παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ότι ήταν ένα μέτρο με το πιστόλι στον κρόταφο το οποίο ελήφθη υπό την πίεση της τρόικας και το οποίο πρέπει με κάθε τρόπο να αλλάξει με το νέο φορολογικό».