Ιδιαίτερα θετικό χαρακτηρίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης το γεγονός ότι αφίξεις προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά παρουσιάζουν ραγδαία μείωση. Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», απέδωσε το γεγονός στην εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

«Αρχίζει και λειτουργεί η συμφωνία και αυτό είναι πολύ θετικό και θα επιμείνουμε δεν εφησυχάζουμε το παρακολουθούμε ώρα με την ώρα, μέρα με την ημέρα ελπίζοντας ότι θα υλοποιηθεί ως το τέλος η συμφωνία και θα λυθούν και τα επί μέρους ζητήματα», τόνισε ο κ. Αμανατίδης και πρόσθεσε ότι μετά από αυτή την εξέλιξη ανοίγει ουσιαστικά για τους πρόσφυγες η νόμιμη οδός για απευθείας μετάβαση από την Τουρκία στις χώρες της Ευρώπης.

Στο μεταξύ, ο κ. Αμανατίδης σχολιάζοντας τη δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού Σ. Θεοδωράκη, ότι μια χώρα για να προχωρήσει πρέπει να δημιουργεί τις απαραίτητες συμμαχίες και όχι να δημιουργεί άσκοπα εχθρούς, υπογράμμισε η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, αναφέρθηκε στις συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με το Ισραήλ, την Κύπρο και την πρόσφατη διακρατική συνάντηση στην Τουρκία και τόνισε ότι οι συμφωνίες αυτές δημιουργούν δεδομένα σταθερότητας προς όφελος της Ελλάδας, αλλά και της ΕΕ.

Ο κ. Αμανατίδης, εξάλλου, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική και την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας, Β. Πούτιν, στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι απομένουν να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες του ταξιδιού και αναφέρθηκε στο θέμα της παρουσίασης των ρωσικών πανεπιστημίων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τις άλλες συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας – Ρωσίας.

Ο κ. Αμανατίδης χαρακτήρισε σημαντική την κοινή προγραμματισμένη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου στη Μυτιλήνη και επισήμανε ότι η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα στο ζήτημα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης σε διεθνές επίπεδο.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αξιολόγησης, εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι την Κυριακή θα «υπάρξει κείμενο συμφωνίας» και επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εφαρμόσει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τη συμφωνία που υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι με τους δανειστές.