Διαψεύδει ο Αβραμόπουλος τα περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στο Άμστερνταμ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12:33
25/01/2016
Διαψεύδει ο Αβραμόπουλος τα περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν
2
loading

«Τίποτε τέτοιο δεν έχει προταθεί ή συζητηθεί», τόνισε ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με τα σενάρια για μίνι-Σένγκεν και την αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

Ειδικότερα, κατά την άφιξή του στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στο Άμστερνταμ, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε ταχεία δράση υποβάλλοντας προτάσεις για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Τώρα εναπόκειται στα κράτη μέλη η εφαρμογή τους. Την ίδια ώρα, προκειμένου να διατηρηθεί και να διασφαλισθεί η ελεύθερη μετακίνηση εντός της ζώνης Σένγκεν, είναι προφανές ότι θα πρέπει να έχουμε καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων.

Καλωσορίζω λοιπόν την πρωτοβουλία της Ολλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ να θέσει ως προτεραιότητα την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Ελπίζω ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν γρήγορα και θα προχωρήσουμε μπροστά. Το άλλο ζήτημα είναι η Ασφάλεια. Πρέπει να ενισχύσουμε την ανταλλαγή πληροφοριών. Πιστεύω ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (ECTC), που εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα στην Ολλανδία, θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο της πολιτικής μας για το μέλλον. Η σημερινή μας συνάντηση είναι πολύ σημαντική».

Σε απάντηση σχετικά με τα σενάρια για μίνι-Σένγκεν και την αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε τα εξής: «Τίποτε τέτοιο δεν έχει προταθεί ή συζητηθεί. Αυτό που θα πρέπει να γίνει, όπως τόνισα προηγουμένως, είναι να διαχειριστούμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα.

Είναι προφανές ότι τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Γι’ αυτό τον λόγο βρισκόμαστε εδώ, προκειμένου να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τα κράτη αυτά.

Δεν θεωρώ ότι η ζώνη Σένγκεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Πρέπει να καταβάλουμε την καλύτερη δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό είναι και που οι πολίτες της Ευρώπης ζητούν από εμάς».

Στο Άμστερνταμ οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε.

Οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν σήμερα στο Άμστερνταμ για να συζητήσουν τις απειλές που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ήπειρος: από την τρομοκρατία, και τη συγκρότηση νέου ευρωπαϊκού οργανισμού κατά της τρομοκρατίας, μέχρι τη ζώνη Σένγκεν υπό το βάρος μίας προσφυγικής κρίσης χωρίς προηγούμενο.

Η άτυπη αυτή συνάντηση, κατά την οποία δεν θα ληφθούν αποφάσεις, θα είναι η ευκαιρία για την επίσημη εκκίνηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου κατά της Τρομοκρατίας στους κόλπους της Europol, της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας.

Πρόκειται «για έναν μόνιμο θεσμό, η λειτουργία του οποίου αποφασίζεται σε πολιτικό επίπεδο, η οποία προβλέπει την δημιουργία για πρώτη φορά στην Ευρώπη ενός επιχειρησιακού κέντρου που θα ασχολείται στην ευρωπαϊκή ήπειρο με ευαίσθητα θέματα τρομοκρατίας», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της Europol Ρομπ Γουέινράιτ.

Η υπηρεσία αυτή καλείται να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα κενά της αντιτρομοκρατικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο: την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών που δεν έχουν αρκετή εμπιστοσύνη το ένα στο άλλο ώστε να συνεργάζονται στον τομέα των Πληροφοριών.

Η τρομοκρατία θα καταλάβει ένα μέρος των συνομιλιών των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών σήμερα. Οι ξένοι μαχητές και η αντιμετώπιση της διακίνησης των όπλων θα είναι τα δύο υποθέματα αυτής της συζήτησης.

«Θα ασκήσουμε σημαντική πίεση επί των θεσμών και των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προειδοποίησε ο χθες ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ κατά τη διάρκεια γαλλικής τηλεοπτικής εκπομπής.

«Θα επιδιώξουμε θα βγούμε από τη σύνοδο με σχέδιο χρονοδιαγράμματος» με την πρόθεση «να υπάρξουν οι πρώτες συγκεκριμένες ενέργειες στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2016», είπε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών, που συναντώνται για πρώτη φορά υπό την αιγίδα της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ, θα συζητήσουν επίσης το θέμα της προσφυγικής κρίσης που διχάζει την Ένωση.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, είναι πιθανόν να συζητηθεί για μία ακόμη φορά η δυνατότητα επέκτασης μέχρι και για δύο χρόνια της επιστροφής των συνοριακών ελέγχων στο εσωτερικό της ζώνης ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν. Η μέγιστη περίοδος επέκτασης των συνοριακών ελέγχων φθάνει κανονικά τους έξι μήνες.

Η Αυστρία, η οποία ανήκει μαζί με τη Γερμανία τη Σουηδία και τη Δανία στην ομάδα των χωρών που εισήγαγαν συνοριακούς ελέγχους εξαιτίας της ροής των προσφύγων, έφερε το Σάββατο θέμα για τον «προσωρινό αποκλεισμό» της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

«Οι ψευδολύσεις όπως ο αποκλεισμός κρατών από τη ζώνη Σένγκεν, δεν προχωρούν τίποτε, κυρίως δεν περιορίζουν την ροή των προσφύγων και χωρίζουν την Ευρώπη», ήταν η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Οι υπουργοί Εσωτερικών θα συζητήσουν επίσης την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία σώματος ευρωπαϊκής ακτοφυλακής για την ανάληψη του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών, θα ακολουθήσουν αύριο οι υπουργοί Δικαιοσύνης των 28, όπου θα συζητήσουν την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Θα συζητήσουν τη δημιουργία βάσης δεδομένων για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα ποινικά μητρώα μη ευρωπαίων πολιτών, η οποία έχει προταθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Te

    Και εγω αν ειχα τα λεφτά μου στις βρυξέλες χωρίς καπιταλ κοντρολς και εγω τα ιδια θα έλεγα ......

  2. avatar eliot

    Προσωπικά Τον μιμή ούτε την ώρα δεν Τον εμπιστεύομαι να μου πει

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει