Από τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους θα κριθούν οι αντοχές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, καθώς τα δύσκολα βρίσκονται πραγματικά μπροστά για την κυβέρνηση με το ασφαλιστικό και όχι μόνο. Ήδη πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης ανέλαβαν να κάνουν συντονισμένα ανοίγματα στον Βασίλη Λεβέντη.

Ιδιωτικοποιήσεις, φορολογία στους αγρότες, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και άλλα, είναι ζητήματα που μπορούν εύκολα να κλυδωνίσουν την κυβερνητική πλειοψηφία.

Κορυφαίοι παράγοντες του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος προχωρούν σε ανοίγματα προς το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη και για την ώρα βρίσκουν κλειστή την πόρτα.

Το φλερτ εκ μέρους στελεχών της κυβέρνησης προς την Ενωση Κεντρώων διατηρείται θερμό. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη ότι ο Βασίλης Λεβέντης έδινε 35 χρόνια μια μάχη «υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα των αδύναμων οικονομικά στρωμάτων και τελικά μπήκε στη Βουλή».

«H Ενωση Κεντρώων είναι ένα κόμμα που δεν έχει σχέση με το παρελθόν. Είναι ένα κόμμα που έχει κάποιες θέσεις ενδιαφέρουσες» δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, αναφερόμενος λογικά στο πολιτικό παρελθόν των κυβερνητικών κομμάτων και τα φαινόμενα διαφθοράς που το συνόδευαν. Στις δηλώσεις του ο κ. Μάρδας, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «το ζήτημα της ενδεχόμενης συνεργασίας έχει να κάνει με τα θεσμικά όργανα της κυβέρνησης και τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Πολιτική ωριμότητα είχε αναγνωρίσει στον κ.Λεβέντη και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Σε πρόσφατη συνέντευξή του αναφέρθηκε στον Βασίλη Λεβέντη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κ. Λεβέντης έχει, σε ορισμένες περιπτώσεις, επιδείξει πολιτική ωριμότητα την οποία μοιάζουν να στερούνται πολιτικοί ηγέτες της αντιπολίτευσης».

Ολα τα παραπάνω τα ακούν προσεκτικά στην Ενωση Κεντρώων, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται θετικά. «Το φλερτ του κ. Φλαμπουράρη στην Ενωση Κεντρώων δείχνει την αγωνία της κυβέρνησης» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Καρράς. «Εμείς δεν νομίζουμε ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται να συζητήσουμε τέτοια πράγματα. Το Μνημόνιο είναι ψηφισμένο. Εχει χρονοδιαγράμματα και θα εφαρμοστεί» τόνισε.