Αντίδοτο στον περιστροφικό ίλιγγο που απειλεί ευθέως πλέον τη συνοχή της Νέας Δημοκρατίας μετά το πρωτοφανές φιάσκο με την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών αναζητούν πλέον στη λεωφόρο Συγγρού, με τη σκυτάλη να παίρνει το μεσημέρι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Κατά τη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ υπό τον Ανδρέα Παπαμιμίκο αναμένεται να καταβληθεί προσπάθεια να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία για τον επανακαθορισμό ημερομηνίας εκλογών αλλά και την εξεύρεση νέας εταιρείας που θα φέρει επιτυχώς σε πέρας τη διαδικασία. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι οι τόνοι θα «χτυπήσουν» κόκκινο, καθώς από το πρωί της Κυριακής ο κ. Παπαμιμίκος έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, με πολλά στελέχη να ζητούν το κεφάλι του επί πίνακι για το φιάσκο, αφήνοντας αιχμές είτε για ανικανότητα είτε για μεθοδεύσεις.

Μέχρι στιγμής πάντως παραμένει άγνωστη η στάση που θα τηρήσει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής και επικεφαλής της ΚΕΦΕ Ανδρέας Παπαμιμίκος, την παραίτηση του οποίου έχουν ζητήσει και οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί του κόμματος.

Υπενθυμίζεται πως, αναζητώντας τον βηματισμό της επόμενης ημέρας, οι προσεγγίσεις των διεκδικητών της ηγεσίας της ΝΔ, ήδη από τις πρώτες ώρες μετά την αναβολή της διαδικασίας, διαφέρουν: Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε τήρηση του καταστατικού και νέα συνεδρίαση, άμεσα, της ΚΕΦΕ για τον καθορισμό νέας ημερομηνίας εκλογών, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επισημαίνεται πως σε περίπτωση παραίτησης του Ανδρέα Παπαμιμίκου, σύμφωνα με το καταστατικό της ΝΔ, χρέη προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής αναλαμβάνει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος αργά το απόγευμα ζήτησε επίσης την άμεση σύγκληση της ΚΕΦΕ για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ουσιαστικά την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και πρότεινε να αναλάβει η Μαριέττα Γιαννάκου τα διαδικαστικά μέχρι τις εκλογές.

Την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη έχει ζητήσει και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος και πρότεινε να υπάρξει μια συνάντηση των τεσσάρων το απόγευμα της Κυριακής, πρόταση που δεν βρήκε ανταπόκριση. Κύκλοι του Απόστολου Τζιτζικώστα, άλλωστε, άφηναν αιχμές για τη στάση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, επισημαίνοντας την απουσία του καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, αναρωτώμενοι μάλιστα αν έχει κάτι να κρύψει.

Στελέχη της ΝΔ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνουν πάντως πως θα πρέπει άμεσα να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να κλείσει το ρήγμα που παρουσιάστηκε και να επανέλθει η ηρεμία στην παράταξη, ενώ στη Λεωφόρο Συγγρού τίθενται επί τάπητος και όλα τα πιθανά σενάρια της επόμενης ημέρας, με έμφαση στη διαχείριση του σημερινού «ναυαγίου», ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν το πολιτικό κόστος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρέμβαση 16 βουλευτών και ευρωβουλευτών για σύγκληση της ΚΟ

Δεκατέσσερις βουλευτές και δύο ευρωβουλευτές της ΝΔ, με επιστολή τους προς τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους και τον γραμματέα της ΚΟ του κόμματος Γιάννη Πλακιωτάκη, ζητούν την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Είναι υποχρέωση μας ως βουλευτές της ΝΔ να συζητήσουμε και να διασφαλίσουμε εμείς την ομαλή ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας», αναφέρουν στο κείμενο της επιστολής.

Την εν λόγω επιστολή υπογράφουν οι εξής:

Λευτέρης Αυγενάκης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αθανάσιος Δαβάκης, Θεόδωρος Φορτσάκης, Μαρία Αντωνίου, Χρήστος Μπουκώρος, Κωνσταντίνος Βλάσσης, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Στέργιος Γιαννάκης, Γιώργος Γεωργαντάς,Ελίζα Βόζενμπεργκ, Βασίλης Γιόγιακας, Μαρία Σπυράκη, Γιώργος Κασαπίδης και Χρήστος Κέλλας.