Με αφορμή και την οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από πέρσι έχει δώσει τέλος στο κοσμικό κομμάτι της δεξίωσης που έφερε τον τίτλο «Γιορτή της Δημοκρατίας». Φέτος θα συνεχίσει στο ίδιο μήκος κύματος, να μην προκαλεί δηλαδή αυτή η εκδήλωση, που είχε μεταβληθεί σε κοσμική σύναξη παρά σε εκδήλωση εθνικής μνήμης.
 
Ο φετινός εορτασμός ανήμερα της επετείου και πάλι δεν θα θυμίζει σε τίποτα τη μαζική δεξίωση που παρέθετε έως το 2008 ανελλιπώς η Προεδρία της Δημοκρατίας. Θα πραγματοποιηθεί μια λιτή εκδήλωση, στις 11 το πρωί της 24ης Ιουλίου, με την παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας και αυστηρά θεσμικών φορέων και αντιστασιακών.

Οι καλεσμένοι θα είναι περιορισμένοι, ειδικά σε σχέση με το παρελθόν. Το 2008 ανέρχονταν στους 5.171! Πολλοί από τους καλεσμένους τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν καμία σχέση με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας αλλά ήθελαν να δώσουν το παρόν για λόγους πρεστίζ. Εντυπωσιακά ντυσίματα και παραπολιτικά κουτσομπολιά κυριαρχούσαν στις αναφορές του Τύπου για τη δεξίωση.

Στην φετινή εκδήλωση δεν θα υπάρχει φαγητό ή μουσική. Οι καλεσμένοι θα ακούσουν την ομιλία-παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα αρκεστούν σ’ ένα αναψυκτικό.