Oι προϋποθέσεις περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και του πολιτισμού, καθώς και συμβολής της Ελλάδας στην προώθηση των σχέσεων της Ινδίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο των εργασιών της 12ης Υπουργικής Συνόδου ASEM ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς με τον υπουργό Επικρατείας για θέματα Εξωτερικών Σχέσεων της Ινδίας, Βιτζαϊ Κουμάρ Σιγκ.

Προς το σκοπό αυτό, συμφωνήθηκε σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει συναντήσεις ομάδων εργασίας εμπειρογνωμόνων από τις δύο χώρες που θα δρομολογήσουν τη συνεργασία στον πολιτικό, στρατιωτικό, τουριστικό και επενδυτικό τομέα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συζητήθηκε, επίσης, η διεύρυνση της συνεργασίας στον τομέα των πολιτιστικών ανταλλαγών και ο Ν. Κοτζιάς παρουσίασε την υπό επεξεργασία πρωτοβουλία του για την πραγματοποίηση – και εξέταση δυνατότητας μελλοντικής θεσμοποίησης – μιας Διεθνούς Διάσκεψης, στην οποία θα συμμετέχουν χώρες που έχουν ιδιαίτερη συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω της ραγδαίας αύξησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, οι οποίες μπορούν να περιορισθούν μόνο εάν αντιμετωπισθούν οι γενεσιουργές αιτίες τους και, κυρίως, ο πόλεμος στη Συρία. Ο Ν. Κοτζιάς τόνισε την ανάγκη στήριξης των γειτονικών χωρών όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Αίγυπτος και αναφέρθηκε στο ρόλο της Τουρκίας ως χώρας στην οποία θα πρέπει να δημιουργηθούν τα hot spots για τον έλεγχο και την καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών. Ο Ινδός υπουργός αναγνώρισε, από πλευράς του, τις τεράστιες πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα λόγω του προσφυγικού ζητήματος και εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς τον ελληνικό λαό για τη στάση του.