Φίλης: Πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα για το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

«Δεν λέω ότι είναι σχολείο των προνομιούχων και των πλουσίων»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10:45
15/10/2015
Φίλης: Πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα για το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση
5
loading

Tην ανάγκη εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων ώστε να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία, υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Ο φόρος 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, στο σύνολό της, απομακρύνει την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Νομίζω, δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να φορολογεί τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να αναζητηθούν τρόποι εναλλακτικοί. Όχι να φορολογήσουμε την κατανάλωση κάπου αλλού» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας. Εκτίμησε ότι μπορούν να βρεθούν τρόποι, κυρίως μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής και υποστήριξε ότι «πρέπει αύριο μεθαύριο, η πρώτη πράξη της κυβέρνησης να είναι ότι δεν εφαρμόζεται αυτό και ότι αναζητούνται τάχιστα τα ισοδύναμα».

Αναγνώρισε ότι «η μεγαλύτερη κατηγορία αυτού που ονομάζουμε "ιδιωτική παιδεία", δηλ. η παιδεία που πληρώνουν οι γονείς, είναι υπηρεσίες που δεν παρέχει το δημόσιο σχολείο και αναγκασμένοι οι γονείς προσφεύγουν στο φροντιστήριο, στη λεγόμενη παράλληλη εκπαίδευση». Και συμπλήρωσε: «η ιδιωτική εκπαίδευση, δηλ. το ιδιωτικό σχολείο, δεν λέω ότι είναι σχολείο των προνομιούχων και των πλουσίων. Κι εκεί υπάρχουν πολλές κατηγορίες, κι εκεί υπάρχουν άνθρωποι που για λόγους που έχουν να κάνουν με τις εργασιακές τους συνθήκες πηγαίνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο».

Ο κ. Φίλης, απέδωσε το πρόβλημα με τα κενά στα σχολεία σε διοικητική και πολιτική αδράνεια. «Προφανώς υπάρχει μια αδράνεια της κρατικής μηχανής αλλά και της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας» είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα δεκαετίας και όχι φετινό. «Τα κενά είναι πολλά, δεν είναι φετινό πρόβλημα, είναι δεκαετίας το λιγότερο. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο και προσλήψεις δεν έχουν γίνει. Συνεπώς το ζήτημα δεν είναι μόνο να αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο κάπως ευκαιριακά το ζήτημα των κενών με αναπληρωτές αλλά να κάνουμε μόνιμους διορισμούς, διότι η εκπαίδευση δεν μπορεί να λειτουργεί με μια ευκαιριακή σχέση του μαθητή με τον δάσκαλο. Πρέπει να υπάρχει μια σχέση πιο μόνιμη, εμπιστοσύνης ειδικά όπως σε περιπτώσεις όπως είναι τα παιδιά με ειδική αγωγή» επισήμανε.

Επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης, όπως αυτή διατυπώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις, ότι «από τις 30 Μαΐου και μετά θα υπάρξει δραστική περικοπή των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών που είναι εκτός αιθούσης» και οι οποίες φθάνουν τις 2.500. Για την κάλυψη των φετινών κενών στα σχολεία υλοποιείται, όπως εξήγησε, «ένα πρόγραμμα πολυπληθών προσλήψεων αναπληρωτών» και μέχρι την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση με 14.000 αναπληρωτές.

Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, υπάρχουν πιστώσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το ΕΣΠΑ που θα επιτρέψουν να φτάσει ο αριθμός των αναπληρωτών τις 19.500. «Με αυτόν τον τρόπο καλύπτουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των κενών. Υπάρχουν βεβαίως και άλλα κενά. Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα. Υπάρχει το δημοσιονομικό πρόβλημα» παραδέχθηκε.

Τέλος, για τα ειδικά σχολεία, είπε ότι φέτος θα γίνουν επιπλέον 1.000 προσλήψεις για αναπληρωτές.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Χρήστος

  Τι σημαίνει "πρέπει να να βρεθούν ισοδύναμα" ;
  ΑΥΤΟΣ είναι στην Κυβέρνηση, ΑΥΤΟΣ θα πρέπει να βρει ισοδύναμα και να τα πει.
  Αλλιώς, αντιπολιτεύεται τον εαυτόν του.

 2. avatar Βή

  Εχουμε τη λύση Κε υπουργέ. Εμείς οι γονείς που τα παιδιά μας πηγαίνουν στο δημόσιο σχολείο επειδή δεν έχουμε τα λεφτά να τα στείλουμε στο ιδιωτικό, είμαστε διατεθιμένοι να πληρώσουμε αυτό το ΦΠΑ, ώστε να μη στερηθούν τα καημένα τα παιδάκια που πηγαίνουν στα ιδιωτικά σχολεία και οι γονείς τους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

 3. avatar Θηβαίος

  Πηρε απόφαση σοι μπλε ειτε θελετε ειτε σ εξι μηνες ολα θα. Γίνουν που είναι γραμμένα ευρώ θέλετε αλλά δεν θα έχετε χαχα

 4. avatar tboni

  ANTE RE APO DV PATE POYUENA ALLOY RE SAS KATALABAME PIA . ΕΙΣΑΤ ΑΝΑΞΙΟΙ ΑΝΗΜΠΟΡΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΠΩΣ ΤΟ ΛΕΝΕ. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΛΕΕΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ..Συγγνωμη λεφτα για τουσ μισθούς των βουλευτών πώς έχετε? Νομίζω ότι κοροιδέυετε τόν κοσμάκη. Ακόμη περιμένω απο πέρυσι να πάρω τό επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Και ήρθε ο καιρός να βάλουμε πάλι πετρελαιο. Αν δέν μπορείτε φύγετε μήν τυρανατε τόν κοσμάκη άλλο ΕΛΕΟΣ

 5. avatar Μαρίνος Smith

  Ε και τί σκας Φίλη μου; Αφού το κόλπο το ξέρεις! Μειώσεις μισθών και συντάξεων και αύξηση των φόρων. Μη κολλάς πουθενά παλήκαρέ μου εσύ! Δεύτερη φορά αριστερά έχουμε άλλωστε. Δεύτερη και στερνή μας ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει