Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Υποδομών και Δικτύων, Γιάννη Ραγκούση, στις δηλώσεις του πρώην δημάρχου Ζωγράφου Γιάννη Καζάκου σχετικά με δάνειο – μαμούθ των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ που παρολίγο να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία για την 5η δόση του δανείου.

Το συγκεκριμένο δάνειο είχε συναφθεί χωρίς προσυμβατικό έλεγχο κάτι που διαπίστωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο και το έκρινε παράνομο. Το αποτέλεσμα ήταν ο δήμος να μην μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα για να πληρώνει τις δόσεις.

Ο δήμαρχος Γιάννης Καζάκος απευθύνθηκε στον τότε υπουργό εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και τον υφυπουργό θανάση Νάκο και ζήτησε ειδική νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα ξεπερνούσε το πρόβλημα της έλλειψης προσυμβατικού ελέγχου για μπορεί ο δήμος να πληρώνει τις οφειλές του. Ο υπουργός πείστηκε και υποσχέθηκε την επιδιωκόμενη από τον δήμαρχο ειδική ρύθμιση.

Ήλθαν όμως οι εκλογές όμως του 2009, που έφεραν στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ και τον Γιάννη Ραγκούση στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και τα σχέδια άλλαξαν. Ο νέος υπουργός δεν συμφώνησε στο ήδη έτοιμο σχέδιο ρύθμισης που είχε ετοιμάσει ο προκάτοχός του Προκόπης Παυλόπουλος με αποτέλεσμα ο Δήμος Ζωγράφου να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις

Με αφορμή την αναφορά του ονόματός του στην πολύκροτη υπόθεση, ο Γιάννης Ραγκούσης, προέβη στην εξής δήλωση:

«Η περίπτωση με το δάνειο που σύναψε ο πρώην δήμαρχος Ζωγράφου μας υπενθυμίζει τον παράνομο τρόπο με τον οποίο μπορούσαν να λειτουργούν ορισμένοι δήμαρχοι πριν από τον Καλλικράτη, έχοντας μέχρι και τη δυνατότητα να συνάπτουν παράνομα, σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, δάνεια, τα οποία στη συνέχεια είχαν το θράσος να ζητούν από την Κυβέρνηση και τη Βουλή να τα «ξεπλύνουν» με νόμο».