Την ανάγκη να θωρακιστεί και να διαφυλαχτεί ο ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός, που διαμορφώθηκε από τις ελληνικές, ρωμαϊκές και χριστιανικές αξίες, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

«Οι λαοί που μετέχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση κληρονομήσαμε μία κοσμοαντίληψη στην οποία η υπεροχή του δικαίου διαδραματίζει ουσιώδη ρόλο» επισήμανε ο κ. Αμανατίδης και σημείωσε πως η παρακαταθήκη αυτή αναφέρεται ακριβώς στην πολιτιστική, τη θρησκευτική και την ανθρωπιστική κληρονομιά της Ευρώπης, από την οποία αναπτύχθηκαν οι παγκόσμιες αξίες των απαράβατων και αναφαίρετων δικαιωμάτων του ανθρώπου, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας και του κράτους δικαίου.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ο υφυπουργός Εξωτερικών παρατήρησε πως σε κάθε εποχή, και κυρίως σήμερα «αντιλαμβανόμαστε ότι η κοινωνική ειρήνη στον κόσμο δεν μπορεί ποτέ να κερδίσει όσο η αδικία ελέγχει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων». Το αντίδοτο σε αυτά τα προβλήματα, προσέθεσε, συνίσταται στην οικοδόμηση μίας δικαιοσύνης, που ενσωματώνει τα ιδανικά της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αμανατίδης εξέφρασε την άποψη πώς οι πρακτικές του νόμου δεν πρέπει ποτέ να διαχωρίζονται από το ευρύτερο ηθικό πλαίσιο της ανθρωπιάς και της κατανόησης. Η έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι καλύτερα κατανοητή όταν αποτελεί μέρος της ευρύτερης έννοιας της δικαιοσύνης, σημείωσε.