Στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης προσήλθαν το πρωί της Τετάρτης οι υπουργοί και οι υφυπουργοί. Κοινός παρονομαστής των δηλώσεων των υπουργών στους δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή τους είναι η ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα δουλειά για να υλοποιηθεί η συμφωνία με τρόπο δίκαιο και να ανασυγκροτηθεί η κοινωνία με μέριμνα για τα αδύναμα στρώματα.

«Όλοι μάς είχαν για παρένθεση και τελικά είμαστε κυβέρνηση», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, για να τονίσει ότι «αυτό που θα κάνουμε, απελευθερωμένοι από τον βραχνά που είχαμε και τη θηλιά, θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε την πολιτική μας, μια πολιτική που εμπεριέχει μέσα τη συμφωνία αλλά ταυτόχρονα δίνει απεριόριστες δυνατότητες να παράξουμε έργο το οποίο θα μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σημείωσε πως «πάμε σε μια κυβέρνηση σταθερότητας που θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να βγούμε από την κρίση» και πρόσθεσε ότι «τα οικονομικά είναι αυτά που υπάρχουν. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά, με πρόγραμμα, με συνοχή, με ηρεμία και ο ελληνικός λαός να βρει πλέον μια πορεία εξόδου από την κρίση και οι πολίτες να ξαναβρούν το χαμόγελο».

Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι «έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε εκεί. Οι ένοπλες δυνάμεις παρότι έχουν υψηλό ηθικό, παρότι έχουν επαγγελματισμό, έχουν πληγεί πάρα πολύ από την οικονομική κρίση. Έχουν μειωθεί οι μισθοί, έχουν μειωθεί οι συντάξεις. Και αυτό είναι το πρώτο μέλημά μας».

Για «ώρα ευθύνης και δουλειάς» έκανε λόγο και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, σημείωσε: «Συνεχίζουμε τη δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών. Έχουμε μπροστά μας να κάνουμε πολλά πράγματα, σημαντικά πράγματα. Η συμφωνία είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε και δεν χρειάζεται καμία ανησυχία γιατί το υπουργείο Οικονομικών πάει καλά στα φορολογικά έσοδα και πάμε πολύ καλά και στο χρονοδιάγραμμα».

Για τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι θα βγει το επόμενο διάστημα και μετά τις προγραμματικές δηλώσεις θα γίνει μια συνέντευξη Τύπου προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση. «Δεν είναι η ώρα για εξαγγελίες, είναι ώρα για δουλειά», τόνισε.

«Συνεχίζουμε με τομές», τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος υπογράμμισε ότι τον ενδιαφέρει να κάνει έργο και όχι να μιλάει.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός είπε ότι μπορούν να γίνουν «οι αλλαγές που χρειάζονται για να διασφαλιστεί η σταθεροποίηση και η λειτουργική απόδοση του συστήματος, για να υπάρξουν αλλαγές και τομές σε κρίσιμους τομείς που υστερεί το σύστημα όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα».

Υπογράμμισε ότι χρειάζεται ακόμη «παρέμβαση ηθικοποίησης του συστήματος και αντιμετώπισης παθολογιών και στρεβλώσεων».

«Πρέπει να κάνουμε μια μεταρρύθμιση όχι γιατί μας το ζητούν απέξω αλλά γιατί το έχει ανάγκη η χώρα μας», ανέφερε για το συνταξιοδοτικό ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. «Αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων. Μέχρι τώρα ο κόσμος μάς επιδοκίμασε σαν μια δύναμη αντίστασης στον νεοφιλελευθερισμό, τον παλαιοκομματισμό και τη διαπλοκή, τώρα πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε και δύναμη μεταρρύθμισης».

«Στόχος μας να υλοποιήσουμε τη συμφωνία με τρόπο δίκαιο, ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της οικονομίας και τα αριστερά αποτυπώματα που θέλουμε να αφήσουμε όταν κάποτε φύγουμε» ανέφερε για το στίγμα της σημερινής κυβέρνησης ο αντιπρόεδρος Ιωάννης Δραγασάκης, προσερχόμενος για την ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο. Με την ορκωμοσία ξεκινάμε δουλειά, είπε δηλώνοντας αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.

«Ο κόσμος να έχει και ελπίδα αλλά και απαιτήσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ στο ερώτημα εάν θα χαλαρώσει λίγο η θηλιά του κόσμου, απάντησε: «Βέβαια, αυτός είναι ο στόχος». «Να σκεφτούμε λίγο και το μέλλον», πρόσθεσε, για να υπογραμμίσει: «Έχουμε χρόνο να σχεδιάσουμε το μέλλον μας και έχουμε τις προϋποθέσεις να υπερβούμε τις δυσκολίες μας. Αυτά είναι στόχοι προς κατάκτηση».

Δουλειά για να φροντίσουμε τη χώρα και τον λαό μας, είπε για την κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία της χώρας και του λαού», σημείωσε ακόμη.

Θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και του ελληνικού λαού για δικαιοσύνη ανεξάρτητη, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

«Οφείλουμε να βάλουμε όλοι πλάτη στην περίοδο αυτή της κρίσης. Είναι γνωστό ότι δεν έχουμε καθόλου χρόνο» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Την ανάγκη να εφαρμοστεί ο νόμος για την κάθαρση στο χώρο του αθλητισμού, υπογράμμισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής.

Ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης είπε ότι δεν το περίμενε να υπουργοποιηθεί και ότι μάλιστα εκείνη την ώρα που του τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός, έβλεπε το ματς.

«Είμαστε αισιόδοξοι θα δουλέψουμε σκληρά» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

«Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ γοργά», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ερωτηθείς για τους στόχους της κυβέρνησης και ειδικότερα όσον αφορά τους τομείς της φοροδιαφυγής, της επιστροφής καταθέσεων, για τα κόκκινα δάνεια, της ανάπτυξης.

Προτεραιότητά μας είναι η έξοδος από την κρίση, τα αντίμετρα και η πάταξη της διαφθοράς, είπε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ. Ο κ. Κουίκ έκανε ειδική αναφορά στην πάταξη της διαφθοράς και τόνισε ότι κανείς δεν θα μείνει στο απυρόβλητο, λαθρέμποροι, φοροφυγάδες, «όλοι θα αναγκαστούν να επιστρέψουν πίσω τα κλεμμένα που είναι πολλά» και ακόμη ότι όλες οι λίστες θα ανοίξουν.

«Θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση, με τη στιβαρή καθοδήγηση του Αλέξη Τσίπρα» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης.

«Έμαθα στη ζωή μου να δικαιώνω την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που μου επιδεικνύουν, άρα την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και του πρωθυπουργού, με δουλειά θα τη δικαιώσω», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου ΕΣΥ για την πρόνοια δημόσιου χαρακτήρα, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

«Σημασία έχει να υπάρχει συνέχεια, αριστερή συνέχεια, όπως θέλουμε μέσα από αυτές τις δύσκολες συνθήκες», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, συμπληρώνοντας πως «τα δεδομένα είναι σκληρά και γι’ αυτό πεισμώνουμε περισσότερο».

«Ο τουρισμός είναι από τους βασικούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας. Είχαμε το ιστορικό ρεκόρ των 26 εκ τουριστών και 15,5 περίπου δισ. έσοδα, σηκώνουμε τα μανίκια, δουλεύουμε σκληρά να πάνε καλύτερα τα πράγματα», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για θέματα τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.

Για την προτεραιότητα να δοθεί ένα τέλος στην αποβιομηχάνιση που υπάρχει στη χώρα μας, έκανε λόγο η υφυπουργός αρμόδια για θέματα βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη.