«Απίστευτη σύγχυση και ψέματα» καταλογίζει η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε απίστευτη σύγχυση και καταφεύγει σε ψέματα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σε ό,τι αφορά την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται:

1ον.
Στο Πρόγραμμα που μόλις κατέθεσε υποστηρίζει ότι «η επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία επιβαρύνει σχεδόν αποκλειστικά τα υψηλά εισοδήματα» και «έχει στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης» (σελ. 35, Αύγουστος 2015).

Στη χθεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου αναφέρει ότι «η αναστολή του μέτρου είναι πρώτη προτεραιότητα για χιλιάδες νοικοκυριά».

Τα σχόλια περιττεύουν…

2ον. Η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προέκυψε μετά από επίμονο αίτημα των θεσμών».

Το αντίθετο προκύπτει από την επιστολή της Κομισιόν.

3ον. Η χτεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η Νέα Δημοκρατία υποκρίνεται ότι μόλις το κατάλαβε.»

Ψεύδονται.

α. Η Νέα Δημοκρατία, από την ψήφιση του Μνημονίου (Ν. 4336/2015, 14.08.2015), όταν και ετέθη η διάταξη με τις προϋποθέσεις υπαγωγής και εξαίρεσης στην επιβολή της έμμεσης φορολογίας, είχε αναφερθεί στο συγκεκριμένο μέτρο.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευ. Μεϊμαράκης είχε αναφέρει, στη Βουλή, ότι «απορώ πώς δεχθήκατε, κύριε Πρωθυπουργέ, το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία. Όχι μόνο στα ιδιωτικά σχολεία, αλλά και στα ΙΕΚ και σε όλα. Ξέρω ότι έχετε ιδεοληψία με ό,τι ιδιωτικό ακούτε, αλλά τόσο πολύ; Υπάρχει Κοινοτική Οδηγία, η οποία δεν επιτρέπει ΦΠΑ στην παιδεία. Γιατί το δεχθήκατε; Γιατί δεν τους λέτε ότι «εδώ παραβιάζετε Κοινοτική Οδηγία!» Γιατί το κάνατε αυτό;» (Πρακτικά Βουλής, 14.08.2015)

Ο Συντονιστής Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρας είχε αναφέρει, στη Βουλή, ότι «από χθες έχω ενημερώσει τον Υπουργό Οικονομικών για τη θέση της Νέας Δημοκρατίας επί των προαπαιτουμένων για την ιδιωτική εκπαίδευση» (Πρακτικά της Βουλής, 13.08.2015).

β. Υπήρξε κοινή επιστολή του Τομεάρχη Παιδείας κ. Θ. Φορτσάκη και της Ευρωβουλευτή κας Μ. Σπυράκη προς τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Παιδείας Τιμπόρ Νάβρατσιτς, καθώς και στους Υπουργούς Παιδείας των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. (18.08.2015)

γ. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευ. Μεϊμαράκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων κ. Χαρ. Κυραϊλίδη τόνισε πως από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η ιδιωτική εκπαίδευση και εξέφρασε την πρόθεσή του να συμβάλει στην άμεση επίλυση του προβλήματος. (27.08.2015)

δ. Υπήρξε Επιστολή του Συντονιστή Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρα προς τον Υπηρεσιακό Υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, με την οποία εισηγήθηκε συγκεκριμένα δημοσιονομικά ισοδύναμα προς την Κυβέρνηση (28.08.2015).

«Η Νέα Δημοκρατία κινήθηκε μεθοδικά και συντονισμένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε το μέτρο, το υποστήριξε και σήμερα το “αποτάσσει”. Όμως, ο Ελληνικός λαός και τα νοικοκυριά έμαθαν ποιος τους εμπαίζει και ποιος μπορεί συνετά και αποτελεσματικά να διαχειριστεί την οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί. Η ΝΔ μπορεί», καταλήγει η ανακοίνωση.