Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Αντώνης Μανιτάκης ορίστηκε υπουργός Εσωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η σύνθεση της οποίας ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής. Η ορκωμοσία της κυβέρνησης έχει προγραμματιστεί για τις 13:00 και θα ακολυθήσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Αντώνης Μανιτάκης σπούδασε νομικά στη γενέτειρά του τη Θεσσαλονίκη με υποτροφία και έγινε πτυχιούχος Νομικής το 1968 με άριστα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Université Libre de Bruxelles, από όπου έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Διοικητικό Δίκαιο (LL.M.) και διδακτορικό (PhD in Law).

Ήταν εντεταλμένος ερευνητής στο Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου του Βελγίου από το 1971-1975. Εργάστηκε ως έκτακτος γλωσσομαθής νομικός στη Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (1979-1980). Ξεκίνησε την πανεπιστημιακή του σταδιοδρομία ως επιμελητής στην έδρα του Γενικού Δημοσίου Δικαίου στο Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την οποία κατείχε τότε ο καθηγητής Δημήτριος Τσάτσος. Ανακηρύχθηκε υφηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, το 1981 και το 1982 εκλέχτηκε καθηγητής στην έδρα του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. Συνταξιοδοτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 και έγινε ομότιμος καθηγητής το 2012.

Μαθητής του Αριστόβουλου Μάνεση, τον διαδέχθηκε στην έδρα του Συνταγματικού Δικαίου στη Σχολή. Δίδαξε, επί 35 χρόνια, Συνταγματικό Δίκαιο, Πολιτειολογία, Συνταγματικές Ελευθερίες και Δικαστικό Έλεγχο της Συνταγματικότητας των νόμων. Διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών (1989-1990), διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης (1989-1991 και 2007-2009) και διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Νομικής (2004-2011). Επίσης, ήταν επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Montpellier, 1987 (France), Paris X, 1989,Rome “La Sapienza” (Italy), 1994, Nantes, 2002 και επισκέπτης ερευνητής στο Princeton University, 1998-99.

Το 2007 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το «Βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας» που απονέμεται στη μνήμη «Ξανθόπουλου-Πνευματικού» και τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Ίδρυσε, οργάνωσε και διευθύνει, πάνω από είκοσι χρόνια, το πρόγραμμα μαθημάτων και σεμιναρίων του δεύτερου κύκλου μεταπτυχιακών σπουδών και των υποψηφίων διδακτόρων του Συνταγματικού Δικαίου. Στο πλαίσιο των σεμιναρίων αυτών εισηγούνται υποψήφιοι διδάκτορες και προσκαλούνται για διαλέξεις καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι διευθυντής της επιστημονικής εκδοτικής σειράς: «Μελέτες Συνταγματικού Δικαίου και Πολιτειολογίας», στην οποία έχουν εκδοθεί από το 1984 μέχρι σήμερα 18 τόμοι, στους οποίους περιλαμβάνονται διδακτορικές διατριβές και πρωτότυπες μονογραφίες. Ίδρυσε και διευθύνει την ιστοσελίδα του Ομίλου «Μάνεσης». Έχουν εκδοθεί με την επιστημονική του φροντίδα και επιμέλεια 17 (δέκα επτά) συλλογικοί τόμου με μελέτες Συνταγματικού Δικαίου. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει 16 μονογραφίες και 125 πρωτότυπες μελέτες στην ελληνική και γαλλική γλώσσα.

Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου. Άσκησε καθήκοντα Αναπληρωτή Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 1997-1999. Είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από το 2012, πρόεδρος του πανεπιστημιακού ομίλου συνταγματολόγων «Αριστόβουλος Μάνεσης» από την ίδρυση του, από το 2000, μέχρι σήμερα, πρόεδρος του Ομίλου «Φίλοι Βιβλιοθήκης Ν. Πανταζόπουλου», που ιδρύθηκε και λειτουργεί στο Κέντρο Ιστορίας του Βόλου, πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.