«Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το τερατώδες ιμπεριαλιστικό έγκλημα της ρίψης ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι, στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945. Εκατοντάδες χιλιάδες ήταν οι νεκροί από τις ατομικές βόμβες και ανυπολόγιστη η καταστροφή του περιβάλλοντος, ενώ, από τότε μέχρι σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις συνέπειες της ραδιενέργειας» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη σημερινή επέτειο.

«Παρά την άθλια προπαγάνδα, η αλήθεια είναι ότι η ρίψη των βομβών από τις ΗΠΑ δεν υπηρετούσε καμία απολύτως στρατιωτική ανάγκη για την εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς η Ιαπωνία είχε ήδη καταρρεύσει» καθώς «απώτερος σκοπός της χρήσης των πυρηνικών όπλων ήταν ο εκφοβισμός των λαών» και «κυρίως αποτελούσε ”μήνυμα” του ιμπεριαλισμού προς την ΕΣΣΔ, το επαναστατικό και κομμουνιστικό κίνημα των άλλων χωρών στη νέα εποχή που ξεκινούσε με τη λήξη του πολέμου» προσθέτει το κόμμα.

Και προσθέτει: «Η μαύρη επέτειος της καταστροφής των Χιροσίμα-Ναγκασάκι εξακολουθεί να αναδεικνύει την ανάγκη το εργατικό λαϊκό κίνημα να έχει σταθερά στον προσανατολισμό του την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες τον γεννούν» υπογραμμίζει το ΚΚΕ, τονίζοντας στην συνέχεια πως «αμέτρητες είναι οι πολεμικές εστίες στις περιοχές της Μεσογείου, της Β. Αφρικής, της Μ. Ανατολής και αλλού, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συρρέουν καθημερινά στα νησιά της Ελλάδας και άλλων χωρών, ενώ η όξυνση της καπιταλιστική κρίσης και των ανταγωνισμών μεταξύ κρατών και μονοπωλίων για τη διανομή των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, βάζουν στην ημερήσια διάταξη το ενδεχόμενο ενός πιο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου».

Το ΚΚΕ εγκαλεί τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι «εμπλέκουν ακόμα περισσότερο τη χώρα στους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συμμετέχοντας ενεργά σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και εκστρατείες» και τονίζει ότι η συσσωρευμένη πείρα του λαού δεν επιτρέπει αυταπάτες και προσθέτει «ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι η συνέχιση της ιμπεριαλιστικής ”ειρήνης”, με άλλα μέσα».

«Η αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, η πάλη για την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, για απεμπλοκή από ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, είναι αναπόσπαστη με την πάλη για έξοδο απ’ την κρίση προς όφελος του λαού, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Οι λαοί κυρίαρχοι και με τη δική τους εξουσία μπορούν να εξασφαλίσουν την ευημερία τους, την ειρήνη, την πραγματική συναδέλφωσή τους» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.