Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε στη συζήτηση της Ολομέλειας για τα προαπαιτούμενα για τη σύναψη συμφωνίας: «Για πρώτη φορά γίνεται αναφορά από πρωθυπουργό για τη διαδικασία ψήφισης και η πρόεδρος της Βουλής από κάτω να παρακολουθεί τη διαδικασία ενώ έχει ψάλλει τα μύρια όσα στον πρόεδρο. Πρωτοφανές είναι και ότι σας χειροκρότησε η κυρία πρόεδρος».

«Τα προαπαιτούμενα που συζητούμε σήμερα και θα ψηφίσουμε, όσοι θέλουμε την χώρα στο ευρώ, σίγουρα ανοίγουν το δρόμο για το τρίτο μνημόνιο» είπε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι ήταν «θετικό αποτέλεσμα ότι άνοιξαν οι τράπεζες και δρομολογήθηκε σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Σε αυτό ήταν μεγάλη η συμβολή της Νέας Δημοκρατίας».

Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι «ακόμα υπάρχουν κίνδυνοι. Οι κίνδυνοι των τελευταίων έξι μηνών, οι κίνδυνοι χρεοκοπίας δεν εξαφανίστηκαν. Κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ ίσως το καλοβλέπουν το σενάριο να φύγουμε από το ευρώ».

Ο Μεϊμαράκης δήλωσε ότι ο δύσκολος συμβιβασμός που λέει ότι πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στοίχισε πολλά στην Ελλάδα και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «όσο η Ευρώπη προχωρούσε στη χαλάρωση, η κυβέρνηση δεν ήταν μέσα»

«Στο γερμανικό κοινοβούλιο το αδερφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε καν τη συμφωνία» είπε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει μνημόνιο «αριστερό και δεξιό αλλά είναι αναγκαίες πολιτικές για να διορθώσουμε όσα λάθη γίνονται».

«Για να παραμείνουμε στο ευρώ πρέπει να ακολουθήσουμε τις συγκεκριμένες πολιτικές και πρέπει να έχουμε συναίσθηση ευθύνης. Ειδικά εσείς που πήρατε την χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και την φέρατε μια ανάσα από την χρεοκοπία» είπε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

«Μην επαίρεστε ότι πήρατε μεγάλο δάνειο γιατί μεγάλο δάνειο ίσον μεγάλο μνημόνιο. Υποστηρίξατε ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ήταν πλήρως κοστολογημένο αλλά τώρα μας φέρνετε άλλα μέτρα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ και κατήγγειλε τον Αλέξη Τσίπρα για τις προεκλογικές του εξαγγελίες.

«Χωρίς συμφωνία θα ήταν μεγάλη η ζημιά» τόνισε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και έκλεισε την τοποθέτησή του με την στάση που θα κρατήσει η Νέα Δημοκρατία στην ψηφοφορία:

«Η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί με εσάς σε έναν εθνικό σκοπό. Στηρίζουμε την Ελλάδα, την πατρίδα και ψηφίζουμε Ναι για να διασφαλίσουμε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Ψηφίζουμε Ναι στη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να έχουμε τα δημοκρατικά κόμματα μεταξύ μας.  Σας καλώ να τολμήσετε να αναγνωρίσετε όσα θετικά έχει πετύχει η κυβέρνηση Σαμαρά και να χτίσετε πάνω σε αυτά. Αυτές οι προσπάθειες του ελληνικού λαού δεν μπορούν να πάνε χαμένες».

Μετά την ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας ρωτώντας: «Γιατί εσείς δεν πήρατε τη συμφωνία στις 25 Γενάρη με τα 2 δισ. Πρέπει όλοι μας να παραδεχτούμε αλήθειες. Η πραγματικότητα είναι ότι όσα αναγκαζόμαστε να προωθήσουμε, αυτά τα μέτρα θα έπρεπε να πάρετε κι εσείς. Δεν υπήρχε ποτέ δυνατότητα εξόδου της χώρας απτό Μνημόνιο».

Σε μια δευτερολογία του, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα: «Εμείς είχαμε πιο υψηλά πλεονάσματα αλλά θα είχαμε αύξηση ΑΕΠ και όχι ύφεση, οπότε το πλεόνασμα θα ήταν διαφορετικό».