Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου θα περάσουν σε λίγη ώρα τα νέα μέλη της κυβέρνησης προκειμένου να ορκιστούν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η ορκωμοσία έχει προγραμματιστεί για τις 10:30 σήμερα καθώς χθες αναβλήθηκε λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούσαν με τις πυρκαγιές. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το νέο υπουργικό συμβούλιο δεν θα συνεδριάσει σήμερα αλλά τη Δευτέρα και το πιθανότερο είναι τότε να γίνουν και οι τελετές παράδοσης- παραλαβής στα υπουργεία όπου υπάρχουν αλλαγές, εκτός και αν γίνει διαφορετική συνεννόηση εκείνων που φεύγουν με εκείνους που έρχονται.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο εάν και τι θα δηλώσουν οι αποχωρούντες από την κυβέρνηση οι οποίοι απομακρύνθηκαν λόγω της διαφοροποίησής τους και της καταψήφισης των μέτρων στη Βουλή.

Ο μέχρι σήμερα υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης αναλαμβάνει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στη θέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Στο υπουργείο Εργασίας, στο οποίο ενσωματώνεται και το χαρτοφυλάκιο των Κοινωνικών ασφαλίσεων, μετατίθεται ο έως σήμερα αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος με υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλο Χαϊκάλη.

Τη θέση του κ. Κατρούγκαλου καταλαμβάνει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, έως τώρα γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου.

Ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης αναλαμβάνει υφυπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης. Στο υπουργείο Εξωτερικών, τις θέσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτου (νυν υπουργού Οικονομικών) και Νίκου Χουντή (μεταβαίνει στην Ευρωβουλή) καταλαμβάνουν η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης αντίστοιχα.

Τη θέση της παραιτηθείσας αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, καταλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Τρύφων Αλεξιάδης. Τη θέση του Κώστα Ήσυχου, ως αναπληρωτή υπουργού Άμυνας καταλαμβάνει ο Δημήτρης Βίτσας. Τέλος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος αναλαμβάνει η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

Πολλοί κάνουν λόγο για βραχύβιο κυβερνητικό σχήμα την ώρα που πολλές είναι και οι αναφορές σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και μάλιστα δια στόματος υψηλόβαθμων υπουργών.

Στο επίκεντρο των σχολίων για τις αλλαγές στην κυβέρνηση βρίσκεται πάντως η τοποθέτηση του Παύλου Χαϊκάλη στο υπουργείο Εργασίας, καθώς είναι το πρόσωπο που θα κληθεί να προωθήσει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και να διαχειριστεί τα συρρικνούμενα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων.