Βέβαιο θεωρείται ότι στην αυριανή ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή μια συντριπτική πλειοψηφία θα υπερψηφίσει την πρόταση έναρξης διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για ένα τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το ζητούμενο στις γραμμές των γερμανών συντηρητικών (χριστιανοδημοκρατών και βαυαρών χριστιανοκοινωνιστών) είναι πόσοι βουλευτές θα καταψηφίσουν εν τέλει την πρόταση που θα καταθέσει η γερμανική κυβέρνηση για το τρίτο πρόγραμμα. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ερώτημα αν ο αριθμός τους θα είναι αισθητά μεγαλύτερος απ’ ό,τι στην ψηφοφορία του Φεβρουαρίου για την παράταση του δεύτερου ελληνικού προγράμματος. 29 από τους 311 βουλευτές της Κ.Ο. είχαν ψηφίσει τότε «όχι». Το γεγονός πάντως ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα αρκετοί από εκείνους που είχαν εκφράσει έντονες ενστάσεις, δεν προχωρούν σε δηλώσεις, είτε έχουν καταστήσει σαφές ότι πρόκειται να υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των χριστιανοδημοκρατών βουλευτών που θα καταψηφίσουν τελικά την πρόταση της κυβέρνησης δεν θα είναι πολύ μεγαλύτερος από το Φεβρουάριο. Οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται ότι θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης, ωστόσο βουλευτές τους θα επιτεθούν κατά πάσα πιθανότητα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη στάση που τήρησε στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ιδιαίτερα στην επιμονή του για προσωρινό Grexit.

Αναμένεται κριτική στην πρόταση Σόιμπλε

Ανάλογες διαθέσεις παρατηρούνται και στους Πράσινους. Όμως οι βουλευτές τους δεν θα επικεντρώσουν την κριτική τους μόνο στον υπουργό Οικονομικών, αλλά θα καυτηριάσουν και τη ρητορική που χρησιμοποιεί η γερμανική κυβέρνηση έναντι της Ελλάδας. Παρότι οι Πράσινοι δηλώνουν ότι δεν ψηφίζουν εν λευκώ και θέλουν να δουν και να εξετάσουν την πρόταση που θα καταθέσει η γερμανική κυβέρνηση στη βουλή, είναι σίγουρο ότι τελικά θα τη στηρίξουν. Έντονη κριτική στη γερμανική κυβέρνηση αλλά και στο Eurogroup αναμένεται να ασκήσει το κόμμα «Η Αριστερά». Μάλιστα ο πρόεδρος του Μπερντ Ρίξινγκερ χαρακτήρισε σήμερα το πρωί τα μέτρα λιτότητας που ψήφισε η ελληνική βουλή δηλητήριο για τον ελληνικό λαό και την οικονομία. Όπως υποστήριξε, τα μέτρα είναι αποτέλεσμα εκβιασμού που ασκήθηκε στον έλληνα πρωθυπουργό από το Eurogroup. Αύριο η Κ.Ο. του κόμματος «Η Αριστερά» θα ψηφίσει με «όχι».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.