Κάλεσμα στον λαό να συμμετάσχει μαζικά στο δημοψήφισμα και με θάρρος να ψηφίσει «όχι» απηύθυνε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πρόταση των τριών θεσμών.

Όπως σημείωσε ο κ. Βίτσας «θα εργαστούμε ώστε ο λαός να δηλώσει ελεύθερα τη βούλησή του. Θα μπούμε φραγμός στην ανάπτυξη φοβικών συνδρόμων και καλούμε το λαό να συμμετάσχει μαζικά στο δημοψήφισμα και με θάρρος, σιγουριά και ελπίδα για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης να ψηφίσει “όχι”».

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, οι δανειστές έκαναν πως δεν κατάλαβαν, πως υπήρξαν οι εκλογές στις 25 Ιανουαρίου και μια νέα εντολή. Οι εκλογές όμως, όπως εξήγησε, δεν αλλάζουν απλά πρόσωπα, επιλέγουν πολιτικές. Παρ’ όλα αυτά, οι δανειστές επέμειναν στις θέσεις τους και νόμιζαν ότι η κυβέρνηση μπλοφάρει. Η εντολή μας, όμως, ήταν ανάπτυξη μέσα στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Δεν έχουμε εντολή για ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα. Δεν έχουμε εντολή να υπογράψουμε την καταστροφή της ελπίδας για δημοκρατία στην πράξη».

Εξάλλου, αναρωτήθηκε: «Ποιος έχει την ευθύνη; Αυτός που προσπαθεί να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση; αυτός που μια λέει το κείμενο της ελληνικής πλευράς ως καλή βάση συζήτησης και μια το διαγράφει;. Ποιος έχει την ευθύνη; Αυτός που επιλέγει τη δημοκρατική διαδικασία ή αυτός που διαστρέφει το ερώτημα;».