Έτοιμη φέρεται να είναι η κυβέρνηση να πει το μεγάλο όχι, σε περίπτωση που η πρόταση των δανειστών δεν αλλάξει, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στην εκπομπή ONLINE και στους δημοσιογράφους Νίκο Ευαγγελάτο και Όλγα Τρέμη διευκρινίζοντας μάλιστα πως αυτό δεν σημαίνει πως θα σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις.

«Το μεγάλο όχι και η ρήξη δεν σημαίνει ότι θα συγκρουστούμε στον τοίχο, δεν τελειώνει η διαπραγμάτευση. Αν η πρόταση παραμείνει αυτό δεν είναι το τέλος της διαδρομής, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πει το μεγάλο όχι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώνει η διαπραγμάτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στις επίμονη ερώτηση των δημοσιογράφων και του κοινού για τον προσδιορισμό της ρήξης, δεν αναφέρθηκε αναλυτικά υπογράμμισε όμως πως «γνωρίζετε πως το ΔΝΤ χειρίζεται όλα αυτά τα ζητήματα. Το σημαντικό όμως είναι ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών και των θεσμών και των πιστωτών να υπάρχει αμοιβαία επωφελής λύση. Και φυσικά μετά τις 30 Ιουνίου δεν κλείνει το μαγαζί, συνεχίζουμε και διαπραγματευόμαστε».

Όσον αφορά στο αν η πρόταση θα ψηφιστεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σακκελλαρίδης διευκρίνισε πως «όποια συμφωνία γίνει αποδεκτή, θα έχει τα χαρακτηριστικά ώστε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να την ψηφίσουν». Η περίπτωση της διαγραφής στελεχών που δεν θα την ψηφίσουν δεν διευκρινίστηκε το μόνο που σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι πως «δεν είναι ζήτημα κομματικής πειθαρχίας αλλά προσωπικής ευθύνης».

Όσον αφορά στο αν η πρόταση θα ψηφιστεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σακκελλαρίδης διευκρίνισε πως «όποια συμφωνία γίνει αποδεκτή, θα έχει τα χαρακτηριστικά ώστε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να την ψηφίσουν». Η περίπτωση της διαγραφής στελεχών που δεν θα την ψηφίσουν δεν διευκρινίστηκε το μόνο που σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι πως «δεν είναι ζήτημα κομματικής πειθαρχίας αλλά προσωπικής ευθύνης».

Το μπαλάκι της ευθύνης για την απουσία εθνικής συνεννόησης αντάλλαξαν αρκετές φορές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, στην εκπομπή Online με τους δημοσιογράφους Νίκο Ευαγγελάτο και Όλγα Τρέμη με τον κύριο Σακελλαρίδη να αναφέρει πως το γραφείο του πρωθυπουργού είναι ανοιχτό για τον κ. Σαμαρά.

Αφότου ανέβηκαν οι τόνοι όσον αφορά την 5η αξιολόγηση, «εκκρεμότητα της προηγούμενης κυβέρνησης την οποία καλείται να κλείσει η παρούσα» ο κ. Σακελλαρίδης υπογράμμισε πως το τηλέφωνο του Προεδρικού Μεγάρου είναι γνωστό, μπορεί να πάρει όποτε επιθυμεί ο κ. Σαμαράς τηλέφωνο για να κλείσει ένα ραντεβού να ενημερωθεί. Ο πρωθυπουργός άλλωστε κάνει αυτό το πράγμα μέσα στο κοινοβούλιο. Τι έχετε ακριβώς στο μυαλό σας ως εθνική συνεννόηση»;

Στον αντίλογο του ο κ. Καραγκούνης ανέφερε πως «το ζήτημα δεν είναι να πιούμε καφέ αλλά να συζητήσουμε επί της ουσίας, εδώ κι έναν μήνα σας έχουμε στείλει προτάσεις και σας λέμε ελάτε να συνεννοηθούμε, ρωτάμε γιατί πάτε πίσω τις ιδιωτικοποιήσεις και πολλά άλλα. Έχετε αφήσει τον λογαριασμό κι έχει ανέβει, και τώρα σας ζητάνε ισοδύναμα. Τώρα που φτάσαμε στο σημείο 0. Δυόμιση χρόνια είδαμε την κοινωνία, δεν άντεξε έναν ισχυρό πονόδοντο, θεωρείτε ότι θα αντέξει να της βγάλουμε όλα τα δόντια και τα μάτια μαζί και μάλιστα χωρίς αναισθητικό»;

Για τις θέσεις της κυβέρνησης ο κ. Σακελλαρίδης διευκρίνισε πως «το μείγμα της πολιτικής που ακούγεται ότι μπορεί να δημιουργήσει ρυθμούς ανάπτυξης είναι αυτό που εφαρμόζεται τα τελευταία πέντε χρόνια και δεν έχει φέρει θετικά αποτελέσματα. Το πιο σημαντικό πράγμα για να μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη είναι να δοθεί το μήνυμα ότι θα εκλείψει η αβεβαιότητα για το μέλλον. Άλλωστε μέχρι στιγμής έχουμε θεσπίσει διάφορα μέτρα που δίνουν ανάσα στον κόσμο όπως για παράδειγμα η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δυστυχώς είμαστε στην δυσάρεστη θέση να πρέπει να πορευτούμε με την άσχημη κληρονομιά που μας έχετε αφήσει, τα λουκέτα, την ανεργία, κλπ. Φυσικά και συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας γι αυτό και μέλημά μας είναι να κλείσει η συμφωνία».

Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους όρους των δανειστών ξεκαθαρίζοντας πως δεν «υπάρχει περίπτωση να μειωθούν οι συντάξεις, ούτε κύριες ούτε επικουρικές. Διερωτώμενος ποιες είναι οι υψηλές συντάξεις σημείωσε πως «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου οι συντάξεις έχουν μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν υπάρχει περιθώριο για επιπλέον περικοπή. Δεν μπορεί να δεχτεί η κυβέρνηση την μείωση των συντάξεων, ούτε καν των επικουρικών. Κι όσοι αναφέρουν ότι η εμμονή μας έχει στόχο να ικανοποιήσει την εκλογική μας πελατεία θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η εκλογική μας πελατεία, το άκουσα πριν κι από τον κύριο Καραγκούνη, οι συνταξιούχοι; Η συμφωνία δεν είναι απλά μια τζίφρα, αυτή θα μπορούσε να είχε μπει από τον Φλεβάρη. Εμείς μιλάμε για μια μακροπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους που θα μπορούσε να βελτιώσει ουσιαστικά και να δώσει ανάσα στην ελληνική οικονομία.»