Αλληλεγγύη προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν λίγο πριν τη συνάντηση των δύο ανδρών στην Αθήνα κι ενώ γίνονται προσπάθειες για τον τερματισμό του αδιεξόδου στις συνομιλίες με τους πιστωτές τους.

Ο Φάινμαν δήλωσε στο δίκτυο ORF πως η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της υπό το τρέχον πρόγραμμα αλλά χρειάζεται βοήθεια για να κρατηθεί στη ζώνη του ευρώ.

«Ξέρω πως υπάρχουν πολλές προτάσεις, και από τους Θεσμούς, που κι εγώ δεν βρίσκω σωστές», τόνισε ο Φάιμαν σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Υψηλή ανεργία, ανασφάλιστοι σε ποσοστό 30-40% και στη συνέχεια αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα. Οι άνθρωποι σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση δεν το καταλαβαίνουν αυτό», συνέχισε.

Παίρνοντας θέση στο θέμα που ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αποκάλεσε παρερμηνεία από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το ποιες μεταρρυθμίσεις ζητούνται από την Αθήνα, ο Φάιμαν είπε πως εναλλακτική λύση είναι, μεταξύ άλλων, όλοι οι Έλληνες να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο των φόρων τους.

Η Ελλάδα και οι Βρυξέλλες έχουν κολλήσει σε έναν αυξανόμενα «έντονο» πόλεμο λέξεων καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα πως το τέλος του Ιουνίου που το πρόγραμμα ολοκληρώνεται και η Ελλάδα μένει εκτεθειμένη σε πιθανή χρεοκοπία που θα μπορούσε να τη στείλει εκτός ευρώ, γράφει το Reuters.

Ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε πως δεν βοηθά ποτέ να εξαπολύονται προσβολές σημειώνοντας: «Στέκομαι στο πλευρό των Ελλήνων πολιτών που ενώ βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη θέση, ακούν προτάσεις επιζήμιες για την κοινωνία».

Εξέφρασε την πεποίθηση πως θα μπορούσε να στηρίξει τις προσπάθειες του Γιουνκέρ να πετύχει συμφωνία χρησιμοποιώντας την Αυστρία ως παράδειγμα χώρας όπου οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι λαμβάνουν προσιτή περίθαλψη.

Αναγνώρισε πως τα νεύρα έχουν σπάσει αλλά τόνισε πως το ζήτημα είναι να «αποφευχθεί η καταστροφή».