Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης του Εurogroup, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στην οποία συμμετείχε ο Έλληνας υπουργός λίγο πριν τη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση αφορούσε τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε αν η νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας θα προέλθει από τον προσωρινό μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ή αν θα εντάσσεται στον σημερινό μηχανισμό.

Όπως προκύπτει, η κυρίαρχη αίσθηση μετά την τηλεδιάσκεψη είναι πως αναζητείται ένας στενός διάδρομος ανάμεσα σε κάτι εντελώς εθελοντικό και κάτι που θα πιέζει για συμμετοχή ιδιωτών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε στο κομματικό όργανο ότι δεν είναι εύκολο να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις και ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες.

Επεσήμανε δε πως στο επικαιροποιημένο μνημόνιο λέει ότι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης κι ότι το ΔΝΤ θέτει δύο προϋποθέσεις, τη βιωσιμότητα του χρέους και την διασφάλιση χρηματοδότησης το 2012.

Στο μεταξύ, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου γνωστοποίησε ότι το βράδυ της Δευτέρας δέχθηκε τηλεφώνημα του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, λίγο πριν τη συνάντηση Ομπάμα – Μέρκελ.

Ο κ. Γκάιτνερ ήθελε να πληροφορηθεί πού βρίσκεται η διαδικασία στην Ελλάδα και πώς μπορεί να βοηθήσει η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών τον ενημέρωσε για τα μέτρα και τις σχέσεις ισορροπίας στην Ευρώπη, και κατόπιν ο κ. Γκάιτνερ του ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα προχωρούσε σε δήλωση στήριξης προς την Ελλάδα.