Νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διαφθορά στο δημόσιο βίο και την ταχύτερη δικαστική εκκαθάριση υποθέσεων με εμπλεκόμενους υπουργούς προανήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης.

Στόχος είναι σε περίπτωση όπου υπουργοί και πολιτικά πρόσωπα διαπράττουν αδικήματα που δεν εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, παθητική δωροδοκία κ.α.) να δικάζονται σε λιγότερο από ένα χρόνο, παρά τους βραδείς ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Καστανίδης φωτογράφισε ευθέως την περίπτωση του πρώην υπουργού, Τάσου Μαντέλη, ο οποίος ελέγχεται ποινικά από την τακτική δικαιοσύνη για την υπόθεση Siemens. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η νέα δέσμη αυτών των μέτρων να βοηθά στη σύντομη εκδίκαση των υποθέσεων, αίρεται η καχυποψία και παύει η αντιδικία που δηλητηριάζει τον πολιτικό βίο της χώρας», τόνισε ο υπουργός.

Επίσης, ο κ. Καστανίδης προανήγγειλε την έναρξη πολιτειακού διαλόγου μεταξύ των τριών συντεταγμένων εξουσιών (εκτελεστική, δικαστική, νομοθετική), με στόχο να βελτιωθούν οι συνθήκες που αφορούν τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και την επιδίκαση διαφορών για συμβάσεις δημοσίων έργων σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Για το λόγο αυτό ο υπουργός αρχίζει ο σειρά συναντήσεων με την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων, των προϊσταμένων, των πολιτικών, διοικητικών, δικαστηρίων και των εισαγγελέων.