Επιστολή στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου και στον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα έστειλε ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδης σχετικά με το ενδεχόμενο παύσης λειτουργίας του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και τη μεταφορά της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στα Σκόπια.

 Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Ψωμιάδης, «μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει περαιτέρω υποβάθμιση της Θεσσαλονίκης, καθώς θα αλλάξει τις γεωστρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή με την πρωτεύουσα της Μακεδονίας να χάνει ένα πολύ σημαντικό μερίδιο από το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι η διπλωματική υποβάθμιση της Θεσσαλονίκης από τις ΗΠΑ συναρτάται άμεσα με την εσωτερική υποβάθμιση την οποία υφίσταται η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια»

Ο κ. Ψωμιάδης ζητά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού «ώστε αφενός να παραμείνει ισχυρή η διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην πόλη και αφετέρου να προωθηθούν άμεσα όλα τα μεγάλα εκκρεμή ζητήματα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας»