Ρύθμιση με την οποία επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης κτιρίων σε εκτός σχεδίου περιοχές, προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν ως κέντρα πρώτης υποδοχής ή κράτησης μη νομίμων μεταναστών, κατέθεσαν στη Βουλή οι αρμόδιοι υπουργοί.

Σύμφωνα με την τροπολογία που υπογράφουν οι Χρ. Παπουτσής, Τ.Μπιρμπίλη και Γ. Παπακωνσταντίνου, επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης υφιστάμενων κτιρίων σε εκτός σχεδίου περιοχές, κατ’ εξαίρεση για τις ανάγκες εγκατάστασης Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων χρήσεων γης.

Επιτρέπεται επίσης η τοποθέτηση προκατασκευασμένων εγκαταστάσεων σε εκτός σχεδίου γήπεδα του δημοσίου άνω των 4.000 τμ, κατά παρέκκλιση υφιστάμενων πολεοδομικών διατάξεων.

Ορίζεται πάντως ότι οι συγκεκριμένες παρεκκλίσεις θα ισχύουν μόνο για τις συγκεκριμένες χρήσεις, ενώ οι προκάτ εγκαταστάσεις κατόπιν θα απομακρύνονται και δε θα χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό.

Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία καθώς η λύση των στρατοπέδων που είχε προκριθεί απαιτούσε μεγάλης έκτασης επισκευές, που θα έπαιρναν πολύ χρόνο.