Tην τάση για σταδιακή επιστροφή στην πολιτική κανονικότητα καταγράφει η Marc στη δημοσκόπησή της για το «Πρώτο Θέμα»: η Ν.Δ. καταγράφει ισχυρά δημοσκοπικά κέρδη 1,7 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει 2,1 μονάδες στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία και φτάνει στο 32,3%, με προβάδισμα 20 μονάδων από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στην εκτίμηση ψήφου, η Ν.Δ. είναι στο 30,6%, με άνω όριο το 33,2% και κάτω όριο το 28% των ευρωεκλογών.

Η άνοδος της Ν.Δ. αποδίδεται πρώτα από όλα στην απομάκρυνση της κοινωνίας από τη μονοθεματική ατζέντα της τραγωδίας των Τεμπών, αλλά και στα μέτρα για τη στήριξη ενοικιαστών και χαμηλοσυνταξιούχων, όπως και στην αίσθηση που διατρέχει όλες τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος ότι «η κυβέρνηση επέστρεψε» μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό.

Η ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας συνδυάζεται με άνοδο των θετικών γνωμών για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό στην περιοχή του 39%, τη στιγμή που η Πλεύση Ελευθερίας χάνει για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, οπότε πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες μεγάλες συγκεντρώσεις για τα Τέμπη- 0,6 της μονάδας. Απώλειες 2,7 μονάδων έχει σε σχέση με τον Απρίλιο και στο ερώτημα ποιο κόμμα κάνει την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση.

Παράλληλα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, παρότι παραμένει δεύτερη με 12,3% στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, καταγράφει απώλειες 1,5 μονάδων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αντίθετα, οριακή βελτίωση καταγράφεται για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τον Νίκο Ανδρουλάκη, που επιστρέφει – αν και με μονοψήφια πόσοστά, με την αποδοχή λίγο πάνω από το 50% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ – στην τρίτη θέση στο ερώτημα της κατάλληλότητας για την πρωθυπουργία, ενώ τον Απρίλιο ήταν πίσω και από τον Κυριάκο Βελόπουλο, πέραν του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Nτέρμπι για τη 2η θέση

Στη μάχη για τη δεύτερη θέση, η Πλεύση Ελευθερίας προτιγείται με 16% έναντι 10,2% στις γυναίκες, αλλά και στους πολίτες ως 54 ετών, όπου εξασφαλίζει ένα 17,5% έναντι 12,2% του ΠΑΣΟΚ, που υπολείπεται 4,1 μονάδες της Πλεύσης και στο κεντροαριστερό κοινό. Σε ένα εξελισσόμενο ντέρμπι, τη Χαριλάου Τρικούπη προηγείται ελαφρά στο ανδρικό κοινό, όπως και στον χώρο του Κέντρου. Ωστόσο, εκεί το ΠΑΣΟΚ -που είχε κατακτήσει μετά την επανεκλογή Ανδρουλάκη το προβάδισμα στο Κέντρο, το έχει πλέον απωλέσει και η Ν.Δ.- έστω και οριακά, προηγείται.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται το φυλλορρόημα του ΣΥΡΙΖΑ, που καταγράφει συσπείρωση… 22.4%, καθώς ένα 23.3% των ψηφοφόρων του έχει αποχωρήσει για την Πλεύση Ελευθερίας, ένα 9,7% για το κόμμα Κασσελάκη και, ένα 9,5% για το ΠΑΣΟΚ και μόλις ένα 12.1% έχει «παρκάρει» στους αναποφάσιστους, χωρίς να κόβει πλήρως τους δεσμούς του με την Κουμουνδούρου, που χάνει 1,4 μονάδες σε σχέση με τον Απρίλιο στην πρόθεση ψήφου και μένει στο 5%.

Απώλειες εμφανίζει και ο Σωκράτης Φάμελλος, που πέφτει από το 4% στο 2.9% στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, κάτω και από τον Στέφανο Κασσελάκη που ανέβηκε στο 3,6%, καθώς ο ίδιος και το κόμμα του βρέθηκαν στην επικαιρότητα με το συνέδριο του Κινήματος Δημοκρατίας και τις δηλώσεις του περί συνεργασίας με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου,

Η εκτίμηση ψήφου της Marc δίνει οκτακομματική Βουλή, αλλά με δύο κόμματα, το Κίνημα Δημοκρατίας και τη Νίκη λίγο πάνω από το όριο του 3%, πράγμα που σημαίνει ότι υπό προϋποθέσεις η επόμενη Βουλή θα μπορούσε να είναι τελικά εξακομματική, κάτι που θα μείωνε το πλαφόν για την επίτευξη αυτοδυναμίας.

Επιπτώσεις στους «μικρούς»

Η αργή, αλλά σταθερή υποχώρηση του «αντισυστημικού» κλίματος έχει επι πτώσεις για τα μικρότερα κόμματα: οριακά υποχωρεί η Ελληνική Λύση από το 7,3% στο 7%, ενώ η Φωνή Λογικής χάνει μισή μονάδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και δείχνει να μη βρίσκει τη δυναμική για είσοδό της στη Βουλή. Στο 2.2% καταγράφηκε το ΜέΡΑ25 ήταν στο 2,5% που επίσης βλέπει τη Βουλή να ξεμακραίνει.