Ενοχλημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση με την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την ψήφο των μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Σύμφωνα με το Ανώτατο Ακυρωτικό, οι αλλοδαποί αποκλείονται από το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε κάθε εκλογική διαδικασία και αναγνωρίζεται μόνο σε ιθαγενείς Έλληνες πολίτες, με την επίκληση μάλιστα του λεγόμενου «δικαίου του αίματος» (juris sanguinis).

Η απόφαση μπορεί να τινάξει στον αέρα τις εκλογές του Νοεμβρίου και ολόκληρο τον «Καλλικράτη», καθώς αν επικυρωθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ θα ακολουθήσει κύμα προσφυγών κατά της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων.

Επισήμως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αντίδραση από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες ή αύριο στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υπάρξει τοποθέτηση για το ζήτημα, κατά παρέκκλιση της αρχής πως η πολιτική ηγεσία δεν σχολιάζει αποφάσεις της Δικαιοσύνης, δεδομένου ότι η απόφαση συμπίπτει ουσιαστικά με τα γεγονότα της Νομικής και τη συζήτηση για το μεταναστευτικό, οπότε το θέμα αποκτά ευρύτερες διαστάσεις.