Για την ενδοοικογενειακή βία και τα θύματά της μίλησε το πρωί της Πέμπτης 20/6 ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης. «Υπάρχουν τρόποι ελέγχου κατηγορούμενων», τόνισε και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «βραχιολάκι» για τους δράστες.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο υπουργός Δικαιοσύνης λίγη ώρα πριν από τις ανακοινώσεις του για το νέο πλαίσιο μέτρων σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, ερωτηθείς για την υπόθεση του Απόστολου Λύτρα είπε ότι «η κυβέρνηση νομοθετεί με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας όπως διαμορφώνονται σε μακρό χρονικό διάστημα και όχι από μία περίπτωση ή δύο περιπτώσεις. Όταν ανέλαβα πέρσι το καλοκαίρι, συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό για την κατεύθυνση που θα πρέπει να υπάρξει σε αλλαγές στο ποινικό δίκαιο. Η ερώτηση ήταν αν θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο ή αν θα κοιτάξουμε πια και προς τη μεριά των αναγκών που έχουν τα θύματα».

«Προφανώς η εντολή ήταν πάμε να δούμε έμπρακτα και με ποιον τρόπο θα φτιαχτεί καινούριο ποινικό σύστημα, που θα αντιμετωπίζει το αίσθημα ατιμωρησίας με ουσιαστικό τρόπο και έτσι κάναμε. Τι επίθεση φάγαμε από την αντιπολίτευση, όταν φέραμε το νομοσχέδιο για τον ποινικό κώδικα; Εγώ ήμουν ακροδεξιός και η κυβέρνηση ήταν ακροδεξιά», σημείωσε.

Αναφερόμενος στον γιατρό που εξέτασε τη Σοφία Πολυζωγοπούλου χάρη στη συμβολή του οποίου αποκαλύφθηκε και δόθηκε μεγάλη έκταση στην υπόθεση του ξυλοδαρμού, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε «να πούμε για τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση. Αν δεν υπήρχε η προστατευτική διάταξη για τον γιατρό, θα είχε φάει μήνυση ο γιατρός και τις χειροπέδες τώρα θα τις φορούσαν στον γιατρό».

«Το θέμα δεν είναι ότι τώρα τα αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, αυτά υπήρχαν και υπάρχουν, δεν γίναμε ξαφνικά όλοι βίαιοι. Έπρεπε να μπορούν τα περιστατικά αυτά να φανερώνονται, να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη, να παρέχεται δυνατότητα στήριξης στο θύμα όσο είναι δυνατόν», είπε ο κ. Φλωρίδης, σημειώνοντας, αναφερόμενος έμμεσα στην υπόθεση του Απόστολου Λύτρα, ότι «δεν έγινε ένα περιστατικό και σπεύδουμε τώρα. Είναι επί μήνες η προετοιμασία, διάστημα στο οποίο έχουν γίνει άλλα σοβαρά περιστατικά. Δεν θέλουμε να το αφήσουμε το θέμα, θα είμαστε συνέχεια από πάνω για το πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε».

Δίνοντας πρόγευση από το νέο πλαίσιο μέτρων, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε στον ΑΝΤ1 ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι «ελέγχου» κατηγορούμενων για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, αναφέροντας ενδεικτικά ότι «θα προβλέπεται επιβολή ηλεκτρονικής παρακολούθησης αυτού που είναι υπό επιτήρηση. Υπάρχουν ήδη τρόποι σύγχρονοι και αξιόπιστοι, όπως το “βραχιολάκι”, ενώ υπάρχουν και πιο εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης, π.χ. με χρήση κινητών τηλεφώνων και δορυφόρων».