«Η ευθύνη του Κώστα Σημίτη, τόσο ως πρωθυπουργού όσο και ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, είναι αδιαμφισβήτητη», σχολίασαν κοινοβουλευτικοί κύκλοι της ΝΔ στο περιθώριο της μαραθώνιας συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής.

Οι ίδιες πηγές εντοπίζουν ευθύνες για λάθη ή παραλείψεις στην υπόθεση στους πρώην υπουργούς Α. Τσοχατζόπουλο, Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκη, Β. Μαλέσιο, Τ. Μαντέλη και Χρ. Βερελή αλλά και τους νυν υπουργούς Γ. Παπακωνσταντίνου και Χρ. Παπουτσή, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η λίστα να επεκταθεί με ακόμα ένα ή δύο ονόματα.

Οι κύκλοι της ΝΔ υποστηρίζουν ότι από τις εργασίες της εξεταστικής προκύπτει αποδεδειγμένη εμπλοκή και ενοχή των Τ. Μαντέλη και Θ. Τσουκάτου αλλά τονίζουν ότι πολλές πτυχές του σκανδάλου δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί.
Μετά από τις συγκεκριμένες διαρροές, η θέση της ΝΔ αναμένεται να είναι υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής.

Οι αντιπολιτευτικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι «η ουσία του σκανδάλου έγκειται στην επιλογή του Κ. Σημίτη να επιλέξει τις προγραμματικές συμφωνίες για τις προμήθειες του δημοσίου, αφού από τα πραγματικά περιστατικά αποδείχθηκε ότι ήταν επιβλαβείς για το κράτος η υπογραφή και η υλοποίησή τους».

Όσον αφορά ενδεχόμενες «γαλάζιες» ευθύνες, δηλώνουν ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ εκλήθη να υλοποιήσει τις ήδη υπογεγραμμένες από το ΠΑΣΟΚ συμβάσεις», καλώντας «να ψάξουν όσο θέλουν για πρώην υπουργούς της ΝΔ, δε φοβόμαστε τίποτα».

Οι ίδιες πηγές, τέλος, χαρακτήρισαν την υπόθεση «πράσινο σκάνδαλο που μαζί με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου ζημίωσε πολλαπλώς τη χώρα, τους πολίτες και το δημόσιο πλούτο».