Πολλά ερωτήματα δέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, για την κρίση που έχει ανακύψει με τη Βόρεια Μακεδονία αλλά και για τη στάση της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, σήμερα, Δευτέρα 20/5.

Ερωτηθείς για όσα είπε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας είπε: «Περιμένουμε να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση και εκεί θα γίνει η διαχείριση όλων των αιτημάτων. Την ακούσαμε όλοι οι Έλληνες τη δήλωση αυτή και νομίζαμε ότι ήταν κακόγουστο αστείο να ζητεί η αντιπολίτευση να έρθουν στη Βουλή τα μνημόνια. Υπάρχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που στο άκουσμα των δηλώσεων θέλουν να απωλέσουμε όλα τα διαπραγματευτικά μας όπλα. Για ποιον λόγο αυτή η βιασύνη του ΣΥΡΙΖΑ; Να διανύσουμε εμείς όλη τη διαδρομή, ενώ η άλλη πλευρά δεν τηρεί τα βασικά;

Εμείς δεν είμαστε όπως κάποιοι άλλοι κωλοτούμπες. Λέγαμε ότι είμαστε αντίθετοι, αλλά αν ψηφιστεί θα πρέπει να εφαρμοστεί. Η κυβέρνηση έχει εκφραστεί με απόλυτη σαφήνεια.

Δεν θα είμαστε περισσότερο βιαστικοί από όσο επιτάσσει η προστασία των συμφερόντων μας».

Σε ερώτηση του Νewsbeast και το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη η ΝΔ από τον ελληνικό λαό για το μίσος, τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία που εξέθρεψε αλλά και από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά απάντησε: «Μπορεί να ανοίξει ο κ. Κασσελάκης ένα τάμπλετ και ένα κινητό και να δει την ομιλία του πρωθυπουργού το 2019. Την έχω μνημονεύσει σε δεκάδες συνεντεύξεις μου. Εκεί θα διαπιστώσει τη διαφορά πρωθυπουργών που δίδαξαν τι σημαίνει κωλοτούμπα σε όλη την Ευρώπη και εκείνων που τήρησαν όσα έλεγαν προεκλογικά και μετεκλογικά.

Ανέλαβε μάλιστα το όποιο πολιτικό κόστος να γίνει δυσάρεστος και να μην καλλιεργεί προσδοκίες που δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Δεν είπε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ όπως έκαναν άλλοι, ή έλεγαν ότι θα σκίσουν τα μνημόνια. Είχαμε ταχθεί απέναντι στη συμφωνία αυτή και με την ψήφο μας στο ευρωκοινοβούλιο. Τι συγγνώμη να ζητήσουμε; Η πολιτική μας δικαιώθηκε. Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ζητήσουμε συγγνώμη από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2024 είναι επί 100 πιο αδικαιολόγητος από τον ΣΥΡΙΖΑ του 2019».

Σε ερώτηση σχετικά με το Ιράν, μετά τον θάνατο από συντριβή ελικοπτέρου του προέδρου Ραϊσί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν χρειάζεται πανικός.

«Δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει ανησυχία και πανικός μετά τις δραματικές εξελίξεις στο Ιράν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτηση του newsbeast.gr αν ανησυχεί για οικονομικές επιπτώσεις λόγω και της ανόδου στις τιμές του πετρελαίου.

«Παρακολουθούμε», είπε, «τα πολύ σοβαρά γεγονότα μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Η ελληνική οικονομία είναι σε ένα σημείο που μπορεί να αντιμετωπίζει και έκτακτες καταστάσεις. Δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει καμία ανησυχία και κανένας πανικός».

Για επιστολή του πρωθυπουργού στην Κομισιόν

Ερωτηθείς για την επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Η κυβέρνηση έχει κάνει μια σειρά από ενέργειες: αύξηση εισοδημάτων των πολιτών, είμαστε η χώρα με τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ελέγχους σε μια χώρα που δεν είναι πλέον μπανανία και υπήρχε ασυδοσία ως προς την αισχροκέρδεια και τις εικονικές εκπτώσεις, στοχευμένες κινήσεις και παρεμβάσεις.

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω και επειδή παραμένει το πρόβλημα του πληθωρισμού ο πρωθυπουργός έκανε ακόμα μια κίνηση εκτός των συνόρων της χώρας στέλνοντας επιστολή στην εν ενεργεία πρόεδρο της Κομισιόν γιατί και η ΕΕ όπως και τα κράτη έχουν συνέχεια.

Επειδή γνωρίζουμε τους χρόνους που έχει η Ευρώπη το θέτουμε εξαρχής και δεν έχουμε στάση μεμψίμοιρη σαν της αντιπολίτευσης. Προφανώς και θα συνεχιστεί η στήριξη των εισοδημάτων και οι έλεγχοι αλλά γιατί όχι ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο ελληνικό να μην αντιμετωπιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Θα είναι μια από τις πιο σοβαρές συζητήσεις έως τις ευρωεκλογές», τόνισε ακόμα.

Ερωτηθείς σε πόσο χρόνο θα έχουμε αποτελέσματα από την κίνηση αυτή απάντησε: «Με αυτή την επιστολή απαντά με άλλη μια πράξη γιατί θέλει να εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα. Την Ελλάδα έχει μάθει να την εκπροσωπεί με πράξεις και ενέργειες με οφέλη για τους πολίτες. Όταν βγαίνει εκτός συνόρων, προσπαθεί για τη χώρα του και εισπράττει κέρδη».

Θύμισε επίσης ότι πρωταγωνίστησε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης με τη χώρα μας να παίρνει 36 δισ. για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά και για να δοθούν χρήματα για να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις στην πανδημία. Πρόσθεσε ότι αυτό δείχνει ότι θέλει να εξαντλήσει και τη δεύτερη θητεία και δεν τίθεται θέμα αξιοποίησής του ή εκλογής του σε κάποιοι αξίωμα εκτός Ελλάδας».

Για την επιστολή είπε ότι «ανοίγει τη συζήτηση και περιγράφει μια κατάσταση. Είναι η εκκίνηση μιας προσπάθειας. Τόνισε ακόμα ότι χρειάζεται μια σοβαρότητα και από την αντιπολίτευση για να αντιμετωπίσουν αυτό το αίτημα. Δεν έχει κανείς να χάσει αν γίνουν συνολικά βήματα ως Ευρώπη. Οι μόνοι χαμένοι θα είναι αυτοί που αισχροκερδούν».