Βγήκαν τα «μαχαίρια» για τα καλά μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Στέφανου Κασσελάκη στο εξωτερικό και τον νόμο του 2016 που απαγορεύει σε πολιτικά πρόσωπα ανάλογη επαγγελματική δραστηριότητα εκτός συνόρων. «Έφτιαξαν νόμο για μένα, αλλά γύρισε μπούμερανγκ στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο πρωθυπουργός, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να μην κουνάει το δάχτυλο για το κράτος δικαίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε και μια πιο προσωπική διάσταση τονίζοντας ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και, επειδή ήθελαν να τον πλήξουν προσωπικά, ψήφισαν έναν νόμο που στοχοποιούσε τον ίδιο και τη σύζυγό του, οι οποίοι και προσαρμόστηκαν στις επιταγές του, σε αντίθεση με τον σημερινό ένοικο της Κουμουνδούρου.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι έχει αποχωρήσει από την εταιρεία με τα αστακοκάραβα από τον Μάρτιο του 2023. «Πότε θα επιστρέψετε τα δανεικά, κ. Μητσοτάκη; Έχετε το θράσος να ζητάτε και τα ρέστα;», διερωτήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης. Μετά την πολιτική σκόνη που έχει σηκωθεί για το θέμα η εκπρόσωπος του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, σημείωσε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν υπόχρεος πόθεν έσχες και θα απαντήσει, όταν ο ίδιος κρίνει ότι είναι έτοιμος, δίνοντας όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα.

Δεν ανακινήθηκε το θέμα από την κυβέρνηση αλλά από τις σοβαρότατες καταγγελίες του πρώην οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σχολίασε: «Δεν είναι ένας influencer του διαδικτύου ο κ. Κασσελάκης, είναι ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπάρχουν νόμοι και πρέπει να εφαρμόζονται και να τηρούνται».

Στέφανος Κασσελάκης

Για παλινωδίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τις εταιρείες που κατέχει στο εξωτερικό, που έχουν εξαφανίσει κάθε ψήγμα σοβαρότητας κάνουν λόγο πηγές της ΝΔ. Μάλιστα παραθέτουν δήλωσή του την 1η Μαρτίου που έλεγε: «Έχω ακόμη μερίσματα, χωρίς να είμαι στη διοίκηση», ενώ χθες ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε: «Έχω αποχωρήσει από τα αστακοκάραβα από τις 10/3/2023».

Και από την κομματική έδρα της ΝΔ θέτουν μια σειρά από ερωτήματα: α) Τι αλήθεια ισχύει για τη συγκεκριμένη εταιρεία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Β) Τι ισχύει για τις υπόλοιπες εταιρείες που διαθέτει στο εξωτερικό; γ) Αφού, όπως λέει, έχει αποχωρήσει από τις 10 Μαρτίου 2023, ποιος έχει δανείσει στα τέλη Δεκεμβρίου 2023 τον ΣΥΡΙΖΑ;

Παύλος Μαρινάκης - Στέφανος Κασσελάκης

«Εμείς ελεγχόμαστε για το παραμικρό και καλώς. Δεν μπορεί ο νόμος να ισχύει μόνο για δεξιούς πολιτικούς και να υπάρχει η εξαίρεση της αριστεράς», σχολίασε ο υπουργός επικρατείας, Μάκης Βορίδης, και συμπλήρωσε: «Είναι νόμος του κράτους και μας δεσμεύει όλους, πρέπει να δώσει διευκρινίσεις. Αυτό αφορά την ακεραιότητα του ανδρός και τη συμμόρφωση με υφιστάμενο νόμο».

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με διάταξη του νόμου 4396/2016, «στον πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο εθνικό ή το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, (…) απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα».