Σκληρή αναμένεται να είναι η αντιπαράθεση σήμερα στη Βουλή καθώς θα ψηφιστεί μια από τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στις 11 το πρωί θα εξηγήσει τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, αλλά παράλληλα αναμένεται να ανοίξει και από τη Βουλή την προεκλογική εκστρατεία ενόψει ευρωεκλογών, τονίζοντας ότι μόνο η Νέα Δημοκρατία θα φέρει πιο κοντά την Ελλάδα στην Ευρώπη και πως δεν είναι προσκολλημένη σε ιδεοληψίες του παρελθόντος.

Τα βέλη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα στραφούν στα κόμματα που αντιδρούν στο νομοσχέδιο και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

Ο πρωθυπουργός στοχεύοντας στο κεντρώο ακροατήριό του αναμένεται να επιχειρήσει να εκθέσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, αυτό δεν θα αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς ο μεν Στέφανος Κασσελάκης είναι απόφοιτος μη κρατικού μη κερδοσκοπικού πανεπιστήμιου, αλλά δεν θέλει να βρίσκονται και σε ελληνικό έδαφος αποκλείοντας έτσι χιλιάδες νέους από την εκπαίδευση στη χώρα τους.

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει ότι η «κυβίστηση» στην οποία έχει προβεί σε αυτό το μείζον θέμα δείχνει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος πριν από λίγους μήνες είχε πει ότι «δεν θα μπούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, αρκεί το νομοσχέδιο να μην είναι σε βάρος των δημοσίων», τώρα τα γυρνάει για καθαρά μικροκομματικούς λόγους. Ότι δηλαδή προσπαθεί να κάνει αντιπολίτευση μόνο και μόνο για να βρεθεί απέναντι στην κυβέρνηση.

Όπως τόνισαν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, παρότι δεν σκόπευε να ασχοληθεί με το ΚΚΕ και τον γενικό του γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα, με τη χθεσινή του τοποθέτηση δεν του άφησε περιθώριο.

Η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ με το επιχείρημα ότι φοιτήτριες στις σκανδιναβικές χώρες αναζητούν sugar daddies για να πληρώνουν τα δίδακτρα έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών τόσο από τα κόμματα όσο και από χρήστες των social media.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να πει ότι η αγωνία του Δημήτρη Κουτσούμπα για μια καλή ατάκα που «θα παίξει» έγινε παγίδα αποκαλύπτοντας μια σεξιστική οπτική που δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί.

Για το ίδιο το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων ο πρωθυπουργός θα σημειώσει ότι η ψήφισή του θα είναι μια σημαντική στιγμή για το ελληνικό Κοινοβούλιο και για τη χώρα, γιατί θα σταματήσει επιτέλους, στα 50 χρόνια από τη μεταπολίτευση, η Ελλάδα να είναι μια θλιβερή εξαίρεση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ότι θα είναι το ξεκίνημα μιας νέας εποχής και θα καλέσει τους βουλευτές με την ψήφο τους στο Κοινοβούλιο να γράψουν ιστορία. Να καταστήσουν την Ελλάδα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης και να κρατήσει περισσότερους φοιτητές και καθηγητές εδώ.