Με «οδηγό» τη βελτίωση της καθημερινότητας και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων συνεχίζει τον βηματισμό της η κυβέρνηση, παρότι αντιμετωπίζει τις αντιστάσεις της αντιπολίτευσης, όπως με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το οποίο συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Σήμερα στις 11:00 συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με γεμάτη ατζέντα και κυρίαρχο θέμα την εφαρμογή των μέτρων κατά της ακρίβειας, τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και την ενίσχυση της ανάπτυξης. Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, θα εισηγηθεί τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Προβληματισμό, ωστόσο, προκαλεί στο κυβερνητικό επιτελείο ότι στο σύνολο των δημοσκοπήσεων με τελευταία αυτή της MRB για το Οpen η ακρίβεια και η υγεία δηλώνονται από το εκλογικό σώμα ως τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, ενώ το 69,9% θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών από όσα επιτρέπει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι σε σχέση με την περασμένη άνοιξη, το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα για την ακρίβεια έχει αυξηθεί κατά 12 μονάδες.

Μητσοτάκης στο υπουργικό

Νέο ραντεβού Μητσοτάκη με αγρότες

Με τους αγρότες της Θεσσαλίας αναμένεται να συναντηθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 11 Μαρτίου για την περαιτέρω στήριξή τους λόγω του τεράστιου πλήγματος που έχουν δεχτεί από το καταστροφικό πέρασμα του Ντάνιελ, ενώ σήμερα θα παρουσιαστούν στο υπουργικό συμβούλιο τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων.

Συγκεκριμένα ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, θα αναπτύξει το θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα, αλλά και πώς θα λειτουργήσουν τα ελεγκτικά όργανα και οι έλεγχοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να γίνουν πιο αποδοτικοί. «Ένας βιώσιμος αγροτικός τομέας είναι στις ύψιστες προτεραιότητές μας και σε αυτό στοχεύει η ελληνική πρωτοβουλία, να διεκδικήσουμε, από κοινού οι χώρες της Μεσογείου, αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική», είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός αφουγκραζόμενος τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου.

Εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων

Σε ρότα αλλαγών στο σύστημα προμηθειών των Ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία με τον υπουργό, Νίκο Δένδια, να παρουσιάζει το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη συγκρότηση του Κλάδου Μετεξέλιξης, Καινοτομίας και Αμυντικής Τεχνολογίας και τη σύσταση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας. Παράλληλα, εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και συστήνεται κοινό Σώμα Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι αλλαγές που προωθούνται στοχεύουν στον εξορθολογισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης στις Ένοπλες Δυνάμεις που προωθεί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Κυριαρχία Μητσοτάκη, άνοδος Ελληνικής Λύσης

«Τσιμπάει» ποσοστά η Ελληνική Λύση, καθώς η δημοσκόπηση της MRB κατέγραψε σταθερό προβάδισμα 23,7 ποσοστιαίων μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία, στη δεύτερη θέση έρχεται το ΠΑΣΟΚ, αλλά και σημαντικά ενισχυμένο είναι το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, η Ελληνική Λύση, που μετά το νομοσχέδιο με τα ομόφυλα ζευγάρια έχει ξεπεράσει το ΚΚΕ, ενώ πλησιάζει σημαντικά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εμφανίζει νέες απώλειες στον απόηχο του επεισοδιακού συνεδρίου του, που έληξε με επικράτηση των συμμάχων του Στέφανου Κασσελάκη.

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η ΝΔ συγκεντρώνει 28%, με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί με 9,7%, ενώ πίσω του είναι με 8,8% ο ΣΥΡΙΖΑ, με 7,5% η Ελληνική Λύση και 7% το ΚΚΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης εμφανίζεται μεν σε μονοψήφια ποσοστά, αλλά στην τρίτη θέση, οριακά πίσω από τον Στέφανο Κασσελάκη και οριακά πάνω από τον Νίκο Ανδρουλάκη.