Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σήμερα σε εκπομπή της ΕΡΤ, ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας επίκειται ρύθμιση, ώστε για κανένα γενόσημο φάρμακο, εκτός από τη συμμετοχή του ασφαλισμένου, να μην υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση που να ξεπερνά τα τρία ευρώ.

Με αυτή τη ρύθμιση «κλειδώνει» η επιπλέον επιβάρυνση στα τρία ευρώ. Ουσιαστικά για κανένα γενόσημο σκεύασμα η διαφορά ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής δεν θα ξεπερνά αυτό το ποσό.

«Η εφαρμογή της πολιτικής στην πράξη καμιά φορά δημιουργεί προβλήματα, που δεν έχουμε υπολογίσει. Κλήθηκα να εφαρμόσω μια απόφαση των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών όσον αφορά την εξίσωση της ασφαλιστικής και της λιανικής τιμής στα γενόσημα φάρμακα. Η βούληση μου ποτέ δεν ήταν η υπερβολική επιβάρυνση των πολιτών, για αυτό το λόγο άμεσα, εντός της ημέρας, θα υπάρξει μια υπουργική απόφαση, που θα κλειδώνει τη διαφορά στα 3 ευρώ κατά ανώτατη τιμή.

Αυτό θεραπεύει όλες εκείνες τις περιπτώσεις που διαβάσατε και πολλοί μας είπαν -και δικαίως- τα παράπονά τους και οδηγεί και σε εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς εμείς θα εξακολουθούμε να αποζημιώνουμε το φθηνότερο γενόσημο αλλά και θα αποφύγουμε τις υψηλές επιβαρύνσεις», είπε ο υπουργός Υγείας.