Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός Ακαδημίας Αθηνών».

Με το εν λόγω σχέδιο νόμου επιχειρείται η ενίσχυση της διαφάνειας και της εξωστρέφειας της Ακαδημίας Αθηνών, και η αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και της τεχνογνωσίας της, με σκοπό την προώθηση της έρευνας και της αριστείας.

Επιπλέον, εκσυγχρονίζεται σημαντικά η λειτουργία της με την κατάργηση αναχρονιστικών διατάξεων, την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων σε όργανα, και την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών εκλογής και επιλογής μελών της Ακαδημίας. Περαιτέρω, κατοχυρώνεται ρητά και δεσμευτικά ο θεσμός των υποτροφιών που απονέμει η Ακαδημία, ενισχύοντας τον κοινωνικό της ρόλο.

Τέλος, εισάγονται ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της περιουσίας της και τη συνεργασία της με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και αναβαθμίζεται ο ρόλος της μέσω του εμπλουτισμού των σκοπών και των γνωστικών της αντικειμένων.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2024, ημέρα Τρίτη, και ώρα 08:00.