«Το 2024 θα είναι μια πολύ ωραία χρονιά, ελπίζω για όλα στη χώρα, σίγουρα για την τεχνολογία, σε σχέση με το να μη χρειάζεται πλέον να παίρνουμε φακέλους υπό μάλης για διάφορες δουλειές στο δημόσιο, ούτε καν να κατεβάζουμε στοιχεία από το gov.gr» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Και συνέχισε: «Η διαδικασία πλέον απλοποιείται ως εξής. Κάνοντας μια αίτηση σε έναν φορέα δημόσιο, ιδιωτικό, ο οποίος θέλει δυο, τρία στοιχεία μας, ποιοι είμαστε, πιθανώς την οικογενειακή μας κατάσταση, το εισόδημα μας, όλα αυτά πλέον με ένα μήνυμα που θα έρχεται στο wallet θα μπορούμε να τα απαντάμε απευθείας. Δηλαδή, θα έρχεται ένα μήνυμα που θα λέει για παράδειγμα, ότι για την αίτηση εγγραφής του παιδιού σας στον παιδικό σταθμό, θέλουμε αυτά τα στοιχεία σας, ποιος είστε, πόσα παιδιά έχετε, το εισόδημα σας, συμφωνείτε να τα αντλήσουμε για σας, και με την έγκριση του πολίτη, όλη η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα. Στο ίδιο πλαίσιο, της απλοποίησης της καθημερινότητας του πολίτη και της εξάλειψης της γραφειοκρατίας, μπαίνει στην τελική ευθεία, ο Προσωπικός Αριθμός. Πρόκειται, για μια τομή στην δημόσια διοίκηση αλλά και μια τομή σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα».

Όπως είπε, «η έκθεση έχει σταλεί στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Περάσαμε και από την ακρόαση που η Ανεξάρτητη Αρχή επιβάλλει. Περιμένουμε πλέον τη θετική, ελπίζω, απάντησή της για να μπορέσουμε πλέον να εκδώσουμε το Προεδρικό Διάταγμα που απαιτείται. Είναι θέμα κάποιων ημερών, μηνός θα έλεγα. Ελπίζω να είναι τόσο, για να μπορέσουμε πλέον να ενοποιήσουμε τα 4 διαφορετικά μητρώα που έχουμε στην ελληνική δημόσια διοίκηση, τέσσερα μητρώα τα οποία έχουν ταλαιπωρήσει πάρα πολύ σε πολλές περιπτώσεις τους πολίτες. Πλέον με αυτό το νούμερο, παντού, σε όλη την δημόσια διοίκηση και όχι μόνο σε αυτή, ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα χρειάζεται – γιατί θα υπάρχουν διαλειτουργικότητες με τα συστήματα – να θυμόμαστε οτιδήποτε άλλο».

Η αναβαθμισμένη έκδοση του wallet

Ο κ. Παπαστεργίου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναβαθμισμένη έκδοση του wallet, που περιλαμβάνει το MyAuto, όπου ο πολίτης έχει ηλεκτρονικά ό,τι έγγραφο κουβαλούσε μέχρι πρότινος στο όχημά του, άδεια κυκλοφορίας, δίπλωμα, ασφάλεια, ΚΤΕΟ. «Βλέπουμε ό,τι αυτοκίνητο φαίνεται στο ΑΦΜ μας. Τα leasing δεν φαίνονται διότι δεν είναι στον ΑΦΜ μας.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν, κατεβάζουμε τη νέα έκδοση του wallet, οπότε πλέον πάνω δεξιά, στο + όπως ακριβώς είχαμε βάλει την κάρτα δακτυλίου, πλέον βάζουμε και τα οχήματα που φαίνονται στο όνομά μας. (…) Δεν θα υπάρχει λόγος να έχουμε καθόλου χαρτιά στο αυτοκίνητο. Δημιουργούμε μια εφαρμογή από κοινού με την αστυνομία, η οποία μόνο σκανάροντας την πινακίδα και γράφοντας τον αριθμό θα τα βλέπει όλα απευθείας» σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου.

Σχετικά με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ερωτηθείς γιατί δεν έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή, ο κ. Παπαστεργίου, χαρακτήρισε την ερώτηση εύλογη και επισήμανε πως εργάζεται για το ζήτημα αυτό από κοινού πλέον με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το αν τελικά θα δοθεί στο Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η δυνατότητα να τραβήξει τα στοιχεία αυτά ή αν θα βγάλουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και πολιτικές ταυτότητες για να μπορούν να χρησιμοποιούν το wallet. «Εμένα μου το θέσανε πολύ πιο χοντρά. Μου είπαν ευθέως ότι Υπουργέ, νιώθουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, γιατί δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτό τον ψηφιακό κόσμο που δημιουργείται. Είναι μια κουβέντα η οποία ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες για να μπορέσουμε πλέον να ακολουθήσουμε τον έναν ή τον άλλο δρόμο, όποιον τα αρμόδια υπουργεία αποφασίσουν» ανέφερε.