Ανατρέπεται η αμυντική στρατηγική της Ελλάδας καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», επαναξιολογείται η αγορά των κορβετών, ενώ δεν θα προχωρήσει η προμήθεια της τέταρτης γαλλικής φρεγάτας FDI Βelharra για το Πολεμικό Ναυτικό.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας αυτό εκφράστηκε σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου το Νοέμβριο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Θάνου Ντόκου του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνταντίνου Φλώρου κ.α.

Η κυβέρνηση, προσαρμοζόμενη τόσο στις τεχνολογικές απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου όσο και στα «σφιχτά» οικονομικά δεδομένα, που δεν επιτρέπουν εκτροχιασμό από τη συνετή δημοσιονομική πολιτική προχωράει σε αλλαγές στην προμήθεια οπλικών συστημάτων.

Εξάλλου όπως αποδείχθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία, στο προσκήνιο ήρθαν πιο αποτελεσματικά, σύγχρονα και, κυρίως, φθηνότερα οπλικά συστήματα, από τα «παραδοσιακά», όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), αλλά και τα συστήματα άμυνας σε αυτά, αντι-drones.

Θυμίζουμε πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα στο Λονδίνο, όπου συναντήθηκε τόσο με τον Βρετανό ομόλογό του όσο και με τον προκάτοχό του. Εκεί, σε εμπιστευτικές ενημερώσεις στη βρετανική πρωτεύουσα, ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε για τα νέα δεδομένα στο πεδίο του σύγχρονου πολέμου.

Οι αποφάσεις αυτές δεν περιλαμβάνουν τα εξοπλιστικά που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως η προμήθεια των μαχητικών F-35 ή των φρεγατών Belharra, με την πρώτη να βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο της κατασκευής.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας πως «παγώνει μέχρινεωτέρας προγράμματα που είχαν εξαγγελθεί, όπως οι κορβέτες αλλά και το ενδεχόμενο για την τέταρτη φρεγάτα FDi Belharra με την option να έχει ήδη λήξει».

Επίσης, όπως φαίνεται δεν θα πραγματοποιηθεί, επί της παρούσης, η αναβάθμιση των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων MLRS M270 αλλά και η αγορά νέων κορβετών.

Δεν θα πραγματοποιηθεί επίσης η επέκταση των υποδομών των εγκαταστάσεων του ναυστάθμου Κρήτης, τουλάχιστον με βάση τον υπάρχον σχεδιασμό. Επίσης παγώνει το στρατιωτικό λιμάνι στον Παγασητικό, για τη μεταφορά αρματαγωγών.

Η έμφαση του ΥΠΕΘΑ δίνεται πλέον στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), αλλά και τα συστήματα αντι-drones.

Στην χθεσινή του ομιλία του στη Βουλή, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό περιέγραψε τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην Πολιτική Εθνικής Ασφάλειας. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιλαμβάνεται την Άμυνα ως συνθήκη εθνικής επιβίωσης. Περιλαμβάνει σύστημα μάχης, αλλά περιλαμβάνει και σύστημα υποστήριξης, το οποίο να μπορεί να υπερασπίσει την εδαφική μας ακεραιότητα. Να υπερασπίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Επίσης, όμως, να επιτελέσει κοινωνικό έργο και πέραν αυτού, να λειτουργήσει επιτέλους ως μοχλός καινοτομίας και οικονομικής ανάπτυξης».

Και συνέχισε: «Η διαφαινόμενη κατανόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα των αμυντικών δαπανών είναι εν μέρει μια θετική εξέλιξη, αλλά, ξαναλέω, πρέπει να επαναξιολογήσουμε και να προτεραιοποιήσουμε απολύτως τα εξοπλιστικά μας προγράμματα. Γιατί όλοι ξέρουμε ότι η θωράκιση με σύγχρονα μέσα κοστίζει και αυτό το κόστος καταβάλλεται από το υστέρημα των συμπολιτών μας. Και είναι καθήκον μου να διασφαλίσω ότι κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου θα δαπανάται μόνον εφόσον είναι αναγκαίο και μόνον εφόσον εντάσσεται σε μια εθνική στρατηγική. Και αυτή η εθνική στρατηγική πρέπει να είναι προϊόν εθνικής συναίνεσης».

«Κατά την άποψή μου, η πολιτική αυτή διαμορφώνεται σε τέσσερις άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι η επικαιροποίηση και η διεύρυνση της πολιτικής εθνικής ασφάλειας. Έχουμε και πρέπει να έχουμε ανοιχτούς ορίζοντες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε μπροστά μας νέες προκλήσεις. Πολλά από τα μέσα, από τις μεθόδους που ακολουθούνται, εμφανίζονται και χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά. Παρατηρείται ευρεία χρήση νέων συστημάτων διοίκησης, ελέγχου, νέων οπλικών συστημάτων μικρού κόστους μέγιστου αποτελέσματος. Αυτά πρέπει να τα μελετήσουμε, να αντλήσουμε διδάγματα, να τα προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα. Κι έχουμε ήδη εκκινήσει διαδικασίες για την κατάρτιση 12ετούς, μακροπρόθεσμου δηλαδή, προγράμματος. Και η ολοκλήρωση της κατάρτισης αυτού του προγράμματος δεν αποτελεί απλώς διευθέτηση εκκρεμότητας από το 2010 που μπήκαμε στην κρίση. Είναι ουσιαστική ενέργεια στρατηγικής προτεραιοποίησης».

Πράσινο φως από τις ΗΠΑ για πιθανή πώληση 35 ελικοπτέρων στην Ελλάδα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι εγκρίνει την πιθανή πώληση στην κυβέρνηση της Ελλάδας 35 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk και σχετικού εξοπλισμού τους.

Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια παρέδωσε σήμερα την απαιτούμενη πιστοποίηση, ειδοποιώντας επίσημα το Κογκρέσο για αυτήν την πιθανή πώληση, ενώ η αξία τους υπολογίζεται σε 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την επιστολή LOA, η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε να αγοράσει τριάντα πέντε ελικόπτερα UH-60M Black Hawk. Μεταξύ του σχετικού εξοπλισμού περιλαμβάνονται κινητήρες, συστήματα προειδοποίησης πυραύλων, συστήματα ασύρματης επικοινωνίας, καθώς και εξοπλισμός εκπαίδευσης αλλά και η εκπαίδευση του προσωπικού. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η κατασκευάστρια εταιρία θα παρέχουν μηχανική, τεχνική και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, βοηθώντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός νατοϊκού συμμάχου που είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη».

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι «η προτεινόμενη πώληση θα αντικαταστήσει τον τρέχοντα στόλο ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων της Ελλάδας με ένα πιο αξιόπιστο και αποδεδειγμένο σύστημα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διατηρήσει το κατάλληλο επίπεδο ετοιμότητας για τη διεξαγωγή συνδυασμένων επιχειρήσεων. Το ελικόπτερο UH-60M Black Hawk θα βελτιώσει την ικανότητα του Ελληνικού Στρατού να αναπτύσσει μαχητική ισχύ για την ασφάλεια των συνόρων της Ελλάδας, να αποτρέπει ενέργειες κατά των συμφερόντων της και, όταν απαιτείται, να ανταποκρίνεται με αξιόπιστη δύναμη. Η Ελλάδα δεν θα δυσκολευτεί να ενσωματώσει αυτόν τον εξοπλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Τέλος, αναφέρεται ότι η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή. Ο κύριος ανάδοχος της σύμβασης θα είναι η «Sikorsky», μια εταιρία που ανήκει στην «Lockheed Martin» και έχει την έδρα της στην πόλη Στράτφορντ στην πολιτεία του Κονέκτικατ.