Στην προκλητική στάση που κράτησε σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα με την ακύρωση του ραντεβού του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιμένει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Σύμφωνα με τον Guardian, σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση για την COP28, ο Ρίσι Σούνακ ανέφερε πως «είναι απολύτως σαφές, από νομικής άποψης τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και είμαστε κατηγορηματικοί σ’ αυτό».

Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε πως «η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου αναφέρει ότι για να υπάρξουν δάνεια, ο αποδέκτης πρέπει να αναγνωρίσει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει τα αντικείμενα και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν δηλώσει πρόθεση με οποιονδήποτε τρόπο ή μορφή να το κάνουν αυτό».

Από την πλευρά της Βρετανίας πάντως σημείωσε ότι «η απόψή μας και η θέση μας επ’ αυτού είναι ξεκάθαρη: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα εκείνη την αποχή».

Μητσοτάκης: «Έχω αφήσει πίσω το συμβάν με τον Σούνακ»

Νωρίτερα, μιλώντας στο Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωνε πως «Η Ελλάδα και η Βρετανία έχουν μακρά παράδοση διμερών σχέσεων, δεν θα έμενα ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα» όταν ρωτήθηκε σχετικά με την υπόθεση της ακύρωσης της συνάντησης.

«Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να μιλήσω για κάτι που έχει να κάνει με την εγχώρια πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ερωτηθείς για τον Σούνακ, τόνισε:. «Δεν θα ήθελα να εκφραστώ, να το σχολιάσω. Οπωσδήποτε άφησα πίσω μου αυτό το συμβάν, δεν θα έδινα μεγάλη σημασία».