Ουσιαστική επαναπροσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας το τελευταίο διάστημα μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια «βλέπει» ο πρωθυπουργός, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, ξεκινώντας από τη «θετική ατζέντα» προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στα ελληνοτουρκικά.

«Υπάρχουν αμοιβαία επωφελή πεδία στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε. Και ακόμη και αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε όσον αφορά στην κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, μπορούμε να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο, χωρίς διενέξεις και χωρίς απειλές προς την Ελλάδα, όπως έκανε η Τουρκία τον τελευταίο χρόνο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Politico. Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Άγκυρα ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκο για να διεξαγάγει συνομιλίες με την αντίστοιχη τουρκική, με θέμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε ένα «οδικό χάρτη» επαφών όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου, ο οποίος περιλαμβάνει: τον πολιτικό διάλογο που ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου, τη «θετική ατζέντα» μια μέρα μετά, τα ΜΟΕ με χρονικό ορόσημο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που αναμένεται να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Εκεί, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν τα υπουργικά συμβούλια των δυο χωρών αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνίες για την υγεία, τη μετανάστευση, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Παράλληλα, έμπειροι διπλωμάτες που παρακολουθούν στενά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις θεωρούν ότι κατά την αναβίωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Θεσσαλονίκη, μπορεί να ανακοινωθούν κάποια έργα αλλά και να επανέλθει η  ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης- Σμύρνης.

Αυτά όμως θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου, το οποίο έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία, με βάση πάντα τους κανόνες καλής γειτονίας και πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Εκτίμησε μάλιστα ότι η πρόοδος στο πεδίο αυτό θα είναι τελικά προς όφελος και του Κυπριακού.

Οι προβληματισμοί του τελευταίου μήνα

Και οι δυο πλευρές ακροβατούν τις τελευταίες ημέρες σε ένα τεντωμένο σχοινί καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η ξεκάθαρη στήριξη του Τούρκου Προέδρου στην Χαμάς έχει προβληματίσει την κυβέρνηση.

Όπως και στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έτσι και στην σύρραξη Ισραήλ – Χαμάς ο Ταγίπ Ερντογάν ακολούθησε διαφορετική ρότα από τη Δύση.

Μόνο που στο Μεσανατολικό δεν παίζει ακριβώς ρόλο διαμεσολαβητή. Προσπαθεί να παίξει ρόλο ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου και στέκεται απέναντι στην Δύση μην διστάζοντας να τινάξει στον αέρα την εξομάλυνση που είχε διαφανεί το τελευταίο διάστημα.

Συναντάει επιδεικτικά την ηγεσία της Χαμάς, τον Πρόεδρο του Ιράν και επιτίθεται στη Δύση. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Παρασκευή με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, η οποία θα ακολουθήσει εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ηγέτη της Γερμανίας.

Στο Μαξίμου ξέρουν πολύ καλά και προς τα που γέρνει η κοινή γνώμη της Τουρκίας αλλά και ότι ο Ερντογάν δεν κάνει σχεδόν ποτέ καμία κίνηση χωρίς πρώτα να την έχει μελετήσει.

Όμως, και η Ελλάδα έχει σταθερή και ακλόνητη στάση απέναντι σε όσα διαδραματίζονται στη «γειτονιά μας». Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να πει από το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες ότι «ο Ερντογάν είναι τελείως εκτός κλίματος όταν δεν αναγνωρίζει τι συνιστά η Χαμάς».

Παράλληλα όμως χωρίς να επιδείξει διάθεση για ρήξη υπογράμμισε ότι θεωρεί ότι αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει το πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

«Αν και οι δυο πλευρές μείνουν εστιασμένες στη θετική  ατζέντα, τότε θα δούμε την Θεσσαλονίκη σαν ακόμα ένα σημαντικό βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων Αθήνας – Άγκυρας», έλεγε με νόημα στο newsbeast.gr διπλωματική πηγή.