Για εξαπάτηση εκλογέων καταγγέλλουν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη και τον απερχόμενο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης και ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης με αναφορά που κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Οι δηλώσεις των κ.κ. Αυγενάκη και Αγοραστού λίγο πριν ανοίξει η κάλπη του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών στάθηκαν η αφορμή για να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο τα στελέχη του Σύριζα καταγγέλλοντας ότι επιχειρήθηκε η εξαπάτηση των εκλογέων του θεσσαλικού κάμπου. Αυτό που ζητούν είναι να ερευνηθεί το ενδεχόμενο να έχει τελεστεί το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων κατά συναυτουργία και κάθε άλλο συναφές αδίκημα.

Στην αναφορά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι «το χρονικό διάστημα από την 8η Οκτωβρίου 2023 έως και τη λήξη της προβλεπόμενης εκλογικής περιόδου ενόψει της διεξαγωγής του β γύρου των εκλογών την 15η Οκτωβρίου 2023 έλαβαν χώρα πράξεις και γεγονότα τα οποία πολιτικώς κρίνονται απολύτως καταδικαστέα, συγχρόνως δε χρήζουν και ποινικής αξιολόγησης καθώς κατευθύνουν τη βούληση του εκλογικού σώματος προς την επιλογή ενός συνδυασμού ή και προσώπου νοθεύοντας τη διαμόρφωση της ελεύθερης έκφρασης του λαϊκού φρονήματος και κατά συνέπεια νοθεύοντας το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα».

Στο στόχαστρο των βουλευτών έχει μπει η δήλωση του Λευτέρη Αυγενάκη στις 11 Οκτωβρίου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είχε αναφέρει ότι: «δεδομένων των εκλογών της Κυριακής το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ευνόητο ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που μόλις εξαγγείλαμε», αλλά και αυτή του Κώστα Αγοραστού πως «στο έργο αυτό πρέπει να υπάρξει συνέχεια, να μην γίνει καμία διακοπή».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν ότι «η επίσκεψη του κ. Αυγενάκη στο κτήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα ήταν απολύτως συνδεδεμένη με τον επηρεασμό του αποτελέσματος των εκλογών υπέρ του κ. Αγοραστού». Μάλιστα, εκφράζουν τη θέση ότι «έκανε κατάχρηση και εκμεταλλεύτηκε την θεσμική του ιδιότητα ως Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να πλανηθεί ο μέσος πολίτης και ο εκλογέας». «Πέραν της ηθικής και πολιτικής εκτροπής προχώρησε και σε προκλητική παραπλάνηση του εκλογικού σώματος μεταφέροντας ανακριβείς και ψευδείς πληροφορίες. Σκόπευαν στην πρόκληση διλήμματος και στον ηθικό εξαναγκασμό των εκλογέων ώστε να επιλέξουν τον Αγοραστό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αναφορά.