Είθισται κάθε Έλληνας πρωθυπουργός μετά την εκλογή του, το πρώτο επίσημο ταξίδι με τη νέα του ιδιότητα εκτός συνόρων να το πραγματοποιεί στην Κύπρο προκειμένου να συναντήσει την πολιτική ηγεσία της Λευκωσία. Αυτό ακριβώς θα κάνει σήμερα και ο κ. Στέφανος Κασσελάκης, κι ας μην εξελέγη πρόεδρος της κυβέρνησης αλλά πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταβαίνει στην Μεγαλόνησο για μια σειρά συναντήσεων γνωριμίας, αλλά και ουσίας καθώς επί τάπητος θα βρεθούν οι ελληνοκυπριακές σχέσεις και το χρόνιο εθνικό πρόβλημα της κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου από τους Τούρκους.

Εννοείται πως ο κ. Κασσελάκης δεν θα ξανακάνει το λάθος να αποκαλέσει τα κατεχόμενα εδάφη «κρατίδιο», κάτι το οποίο είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος είχε αποδώσει το λεκτικό του ατόπημα στην κούραση και την αϋπνία που τον διακατείχε λόγω της προεκλογικής περιόδου. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά, «δεν θα με δείτε ποτέ να κρύβομαι. Ξεριζώθηκα όταν ήμουν 14 χρονών. Είμαι πίσω στον τόπο μου μόνιμα μόλις μερικούς μήνες. Υπάρχουν φορές που ψάχνω να βρω μια λέξη στα ελληνικά. Χθες, μέσα στην κούραση και αϋπνία της περιοδείας, αυτό ακριβώς έπαθα. Βεβαίως είναι ψευδοκράτος. Τα Κατεχόμενα είναι η πληγή στην καρδιά του Ελληνισμού. Ας μην ανησυχεί κανείς. Μαθαίνω τις λέξεις πολύ γρήγορα. Είναι θέμα δύο μηνών εξάσκησης για μένα».

Πριν πετάξει για τη Λευκωσία ο κ. Κασσελάκης θα έχει την πρώτη του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, που έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 το πρωί. Επίσης θα είναι μια συνάντηση γνωριμίας της πρώτης τη τάξει πολίτη με τον τέταρτο θεσμικά πολιτικό παράγοντα του τόπου (μετά την Π.τ.Δ., τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής).

Θυμίζουμε ότι η κα Σακελλαροπούλου είχε συνομιλήσει μαζί του τηλεφωνικά μετά την εκλογή του στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, προκειμένου να του ευχηθεί «καλή επιτυχία» στα νέα του καθήκοντα.