Ο Λευτέρης Αυγενάκης επισκέφθηκε τις πλημμυροπαθείς περιοχές της Θεσσαλίας, τηρώντας απαρέγκλιτα τις εντολές του πρωθυπουργού να γίνει κάθε τι που είναι δυνατόν ώστε να επανέλθει η περιοχή, το συντομότερο δυνατόν σε κανονικούς ρυθμούς

Μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επισκέφθηκε θερμοκήπιο στα Φάρσαλα που έχει υποστεί ζημιές και κτηνοτροφική μονάδα βοειδών. Επισκέφθηκε, επίσης, την τεχνητή λίμνη Κάρλα, στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, η οποία υπερχείλισε καθώς και τη γέφυρα του Ξηριά, που κατέρρευσε στον Αλμυρό.

Τον συνόδευαν, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο βουλευτής Λάρισας Χρήστος Καπετάνος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Κατά τις επισκέψεις του ο κ. Αυγενάκης είχε επαφές με Δημάρχους και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με αγρότες της περιοχής.

Όπως επισημαίνει ο Λευτέρης Αυγενάκης στόχος είναι η επανεκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας στο σύνολο του Θεσσαλικού κάμπου και η με κάθε τρόπο στήριξη των αγροτών.

Παράλληλα σε τηλεοπτικές εμφανίσεις του στην ΕΡΤ και στο ΟΡΕΝ ο Λευτέρης Αυγενάκης χαρακτήρισε ανεδαφικά και λανθασμένα όσα λέγονται και γράφονται για την ανάγκη παρέλευσης πενταετίας για την επαναχρησιμοποίηση για καλλιέργεια των πλημμυρισμένων εδαφών. Τόνισε ότι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κάνει ήδη εδαφολογικούς ελέγχους καθώς και στα ύδατα για άρδευση και θύμισε ότι στην αντίστοιχη περίπτωση του ΙΑΝΟΥ, οι αγρότες της Καρδίτσας μπόρεσαν άμεσα και καλλιέργησαν τα εδάφη που είχαν πλημμυρίσει.

Στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας με αναφορά στον συμβουλευτικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ επικεντρώθηκε η σύσκεψη που είχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ΣέρκοΧαρουτουνιάν και τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Δρ. Δημήτρη Βλαχοστέργιο, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

Επισημάνθηκε ότι άμεσα ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ θα προχωρήσει στην έκδοση οδηγιών προς τους παραγωγούς για την διαχείριση του εδάφους από την επίδραση των πλημμυρικών φαινομένων στους αγρούς. Επίσης ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη επισκέφθηκε τον Μυλότοπο Καλαμπάκας, όπου η ορμή των νερών κατέστρεψε το οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα να αποκοπεί η πρόσβαση όλου του ορεινού όγκου Ασπροποτάμου με το κεντρικό τμήμα της περιοχής. Ο Διονύσης Σταμενίτης διαβεβαίωσε τους αγρότες ότι τις επόμενες ημέρες οι Ένοπλες Δυνάμεις θα στήσουν μεταλλική στρατιωτική γέφυρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των πολιτών και να αποκατασταθεί σε ένα βαθμό η πρόσβαση.

Ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης ήταν επικεφαλής της επιτυχούς προσπάθειας για την επαναλειτουργία του εργοστασίου διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων στη ΒΙΠΕ της Λάρισας. Για τη μεταφορά του προσωπικού που ήταν αναγκαίο για τη λειτουργία του εργοστασίου, συνεργάσθηκαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Πυροσβεστική και η ΕΜΑΚ. Η συγκεκριμένη μονάδα έχει τη δυνατότητα διαχείρισης 250 τόνων ανά 12 ώρες. Που σημαίνει επί πλέον δυνατότητα διαχείρισης 10.000 νεκρών ζώων ημερησίως.