«Η καγκελάριος δεν δίνει σύσταση ψήφου για τις εκλογές στην Ελλάδα», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Άγκελα Μέρκελ σκοπεύει να δώσει «γραμμή» στους Έλληνες ψηφοφόρους, όπως έκανε κατά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

«Η καγκελάριος δεν έχει κάνει ποτέ σύσταση ψήφου για τις εκλογές σε γειτονικές και φίλες χώρες», αντέδρασε ο κ. Ζάιμπερτ και υποστήριξε ότι η περίπτωση της Γαλλίας ήταν διαφορετική, καθώς, όπως είπε, «λόγω της καλής συνεργασίας της με τον Νικολά Σαρκοζί και στο πλαίσιο της αλληλεγγύης εντός της ευρωπαϊκής συντηρητικής οικογένειας, θα στήριζε την επανεκλογή του». Επανέλαβε δε την ετοιμότητα της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συνεργαστεί με οποιαδήποτε εκλεγμένη κυβέρνηση χώρας- εταίρου.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους, δήλωσε ότι η ερώτηση, όπως διατυπώθηκε, υπονοεί κάποιον «περίεργο ανταγωνισμό» μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας και επισήμανε ότι «δεν πρόκειται για ποδοσφαιρικό αγώνα, αλλά για ευρωπαϊκή διαδικασία». Πρόσθεσε ότι μετά τις εκλογές, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα έχει συνομιλίες με όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τότε η Γερμανία «δεν θα είναι παρά μια φωνή μεταξύ των 17». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, ο κ. Κότχαους σημείωσε: «Πρώτα είναι οι εκλογές. Ακολουθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης η οποία θα μπορεί να λειτουργεί- κάτι που ευχόμαστε όλοι- η αξιολόγηση της τρόικας και, τελικά, η καταβολή της επόμενης δόσης».

Ερωτώμενος για τους λόγους της αναβολής της αναχώρησης της καγκελαρίου για το Μεξικό, όπου τη Δευτέρα πραγματοποιείται η Σύνοδος του G-20, ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι δεν σχετίζονται με τις εκλογές στην Ελλάδα.