«Όψεις του λαϊκισμού» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Frankfurter Allgemeine Zeitung με αφορμή σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία. «Η περίπτωση της Ελλάδας καταδεικνύει ότι ο λαϊκισμός μπορεί να προέλθει σίγουρα και από αριστερά.

Ο αριστερός λαϊκισμός στην Ελλάδα, που επικεντρώνεται γύρω από την ριζοσπαστική Αριστερά και με το όνομα Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο στοχεύει σε μια νίκη στις εκλογές 2012 προκειμένου να θέσει υπό πίεση την πρόθυμη για λιτότητα ΕΕ, δεν θα πρέπει να αναμένει ενέργειες πολιτικής υποτίμησης ή μιντιακής απομόνωσης.

Αυτό διασφαλίζει στον αριστερό λαϊκισμό ένα πλεονέκτημα έναντι του δεξιού λαϊκισμού από τον οποίο αποστασιοποιούνται με –λίγο ή πολύ- ισχυρά επιχειρήματα οι δημοκράτες. Τίθεται το ερώτημα πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται κανείς στους ψηφοφόρους των λαϊκιστών.

Θα πρέπει τα δημοκρατικά κόμματα να προσελκύσουν τους δυνητικούς ψηφοφόρους των λαϊκιστικών κομμάτων, κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό χωρίς να τους προσφέρει κανείς κάτι ή θα πρέπει να τους εγκαταλείψει κανείς και μόνο μετά την είσοδό τους στο κοινοβούλιο ή στην κυβέρνηση να αναλάβει αγώνα εναντίον τους;» διερωτάται η εφημερίδα για να καταλήξει σύμφωνα με τη Deutche Welle: «Επειδή οι δημοκράτες δίνουν έμφαση στην αποτροπή αρνητικών συνεπειών για τον λαό τους, απομένει μόνο η φόρμουλα του Στράους: να κάνουν τα πάντα προκειμένου οι ακραίοι κομματικοί ηγέτες να μην αποκτήσουν τη νομιμότητα μεταφοράς της εκστρατείας τους από τα πεζοδρόμια στα κοινοβούλια», τονίζεται στο δημοσίευμα.