Προεκλογικό κλίμα, που καμία σχέση δεν είχε με τις δύο προηγούμενες συσκέψεις στο Προεδρικό Μέγαρο, επικράτησε στη σημερινή και τελευταία συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια που οδήγησε και στις επαναληπτικές εκλογές.

Σύμφωνα με την Ιπποκράτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας αλλά η λύση μπορούσε να δοθεί μόνο από τα κόμματα.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποδίδουν την κύρια ευθύνη μη σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Τσίπρα και σε δεύτερο επίπεδο στον κ. Κουβέλη επειδή ήταν εκείνος που μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε για τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην οικουμενική – όπως ο ίδιος τη χαρακτήριζε – κυβέρνηση.

Και επιπλέον, επιβεβαιώνεται πλήρως από την Ιπποκράτους η ένταση που επικράτησε ανάμεσα στον Ευ. Βενιζέλο και τον Αλ. Τσίπρα αλλά και ανάμεσα στον Ευ. Βενιζέλο και τον Πάνο Καμμένο.

Στελέχη της Ιπππκράτους λένε ότι ποτέ δεν μπήκε στο τραπέζι της σύσκεψης το λεγόμενο σενάριο β΄ των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Στη συζήτηση ο κ. Καμμένος επέμεινε ότι ποτέ δεν την επέβαλλε – ενώ τον έχει διαψεύσει η ίδια η Προεδρία της Δημοκρατίας – και ο κ. Βενιζέλος δε θέλησε να μπει σε αυτή τη συζήτηση.

Επί της πρότασης που έκανε όμως ο κ. Καμμένος δηλαδή τα άλλα κόμματα να στηρίξουν με κοινοβουλευτική πλειοψηφία 180 εδρών μία κυβέρνηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο κ. Βενιζέλος απάντησε σημείο προς σημείο.

Για την άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι με νόμο που έχει ψηφιστεί πριν από μερικούς μήνες αυτό έχει ήδη γίνει.

Για να γίνει η Τράπεζα της Ελλάδας εκδοτική αρχή, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι αυτό το έχει προτείνει εδώ και καιρό ο κ. Σταρκ από την πλευρά της ΕΚΤ το έχει υιοθετήσει και ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών, το είχε προτείνει και η Βάσω Παπανδρέου και επ΄ αυτού υπάρχει ήδη ολοκληρωμένο σχέδιο από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδας.

Για τη σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το χρέος και μάλιστα από το 2009, ο κ. Βενιζέλος απάντησε στον κ. Καμμένο ότι αυτό είναι αστείο και ότι αν πραγματικά το ήθελε θα έπρεπε να είναι από το 1974.

Για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι την έχει ήδη προαναγγείλει εδώ και μήνες.

Για την αποστολή όλων των εγγράφων στη Βουλή για το τι έκαναν οι κυβερνήσεις επίσης από το 2009, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι ήδη όλα τα έγγραφα είναι στη διάθεση της Βουλής και του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο κ. Βενιζέλος είπε στον κ. καμμένο ότι η Ελλάδα παρενέβη στη δίκη της Ιταλίας και πως πλέον υπάρχει απ΄ποφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Για όλα αυτά, ο κ. Βενιζέλος είπε στον κ. καμμένο ότι φέρνει μία πρόταση «παραβιάζοντας ανοικτές θύρες» ενώ το τελευταίο σημείο αυτό της καταγγελίας της δανειακής σύμβασης, ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε.

Σε ότι αφορά τον κ. Τσίπρα, οι συνεργάτες του κ./ Βενιζέλου επιβεβαιώνουν ότι ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα σήμερα ήταν «πολεμικό».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε την κατά τη γνώμη του κραυγαλέα αντίφαση στη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, από τη μία να λέει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι πλέον απονομιμοποιημένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού και από την άλλη να προτείνει να κάνουν κυβέρνηση.

Ως δεύτερη αντίφαση επεσήμανε τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την καταγγελία της δανειακής σύμβασης. «Ισχύει η θέση σας για την καταγγελία ή αυτό που λέτε στην επιστολή σας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς;», ρώτησε ο κ. Βενιζέλος τον κ. Τσίπρα.

Και ισχυρίστηκε ότι την απάντηση έδωσε ο κ. Αλαβάνος όταν είπε ότι καταγγελία του μνημονίου σημαίνει και έξοδος από το ευρώ. Και όταν ο κ. Τσίπρας έδειξε ενοχλημένος από την παρέμβαση Βενιζέλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «αν μη τι άλλο ο κ. Αλαβάνος είναι ο άνθρωπος που πρότεινε τον κ. Τσίπρα για πρόεδρο του Συνασπισμού».

Στη συνέχεια και όταν ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι δε χρειάζεται κινδυνολογία παραπέμποντας στις δηλώσεις Γιούνγκερ, ο κ. Βενιζέλος του υπενθύμισε την περίφημη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή «υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δε γίνονται και πράγματα που γίνονται και δε λέγονται» και υποστήριξε πως η προετοιμασία για να ζήσουν υπό νέες συνθήκες στην ευρωζώνη (σ.σ. δηλαδή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ) είναι μία διαδικασία η οποία δε λέγεται.

«Ο κ. Τσίοπρας τοποθετήθηκε και τοποθετείται με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές. Και όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε την ίδια κατηγορία στον κ. Βενιζέλο εκείνος του απάντησε ότι «εγώ τοποθετούμαι με το βλέμμα στην ιστορία που θα μας κρίνει όλους και όχι με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να είπε: «Δε δεχόμαστε μαθήματα διαπραγμάτευσης από κανέναν. Τους ευχόμαστε (σ.σ. απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα) αν κάποτε ασκήσουν καθήκοντα σοβαρά για τη χώρα πρωθυπουργού, υπουργού Οικονομικών να τα κάνουν καλύτερα αλλά τη σκληρή διαπραγμάτευση που έκανα εγώ δεν την έκανε κανείς!».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε και στο επιχείρημα Καμμένου ότι θα χάσουν οι αγρότες της υπέγγυα γη αν ιδιωτικοποιηθεί η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας. «Αυτά δεν υπάρχουν. Είναι αστειότητες» απάντησε ο κ. Βενιζέλος, ενώ στο επιχείρημα επίσης του κ. Καμμένου ότι λόγω της ισχύος του αγγλικού δικαίου θα μας κατάσχουν ιδιωτική και δημόσια περιουσία του δημοσίου, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι «το δίκαιο του τρόπου εκτέλεσης είναι το δίκαιο του τρόπου εκτελέσεως, δηλαδή το ελληνικό».

Ως «αποκορύφωμα της πολιτικά τυχοδιωκτικής τάσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ» σχολιάζουν στελέχη της Ιπποκράτους τη συζήτηση σε σχέση με την πληρωμή του ομολόγου των 430 εκατ. ευρώ που έμεινε εκτός PSI.

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι έχει από την προηγούμενη συνεδρίαση στο Προεδρικό Μέγαρο ταχθεί κατά της πληρωμής του ομολόγου και κατηγορήθηκε από τον κ. Τσίπρα ότι έτσι τάσσεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπέρ μίας μονομερούς ενέργειας, δηλαδή να μη πληρώσει η Ελλάδα το ομόλογο.

Του εξήγησε τότε ο κ. Βενιζέλος, συνεχίσουν στελέχη της Ιπποκράτους, ότι «το να ξέρει κανείς τα πράγματα ολίγον είναι πολύ πιο επικίνδυνο από τα νη μην τα ξέρει καθόλου διότι η πληρωμή του ομολόγου συνιστά default του ομολόγου της συγκεκριμένης έκδοσης του συγκεκριμένου ISN, του συγκεκριμένου αριθμού».

Και ότι ο ίδιος πρότεινε να μην πληρωθεί γιατί ήξερε ότι «δεν υπάρχει cross default, δεν υπάρχει default της χώρας».

Με αφορμή αυτόν τον διάλογο, συνεργάτες του κ. Βενιζέλου ρωτούσαν. «Στο όνομα τίνος μιλούσε ο κ. Τσίπρας. Στο όνομα αυτού που θέλει η χώρα να πει ότι αν δεν πληρώσει τα υπόλοιπα θα είναι σε default» και έκαναν λόγο για ακραία ανευθυνότητα από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.