Τη βοήθεια του κοινού προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για να αγοραστεί ένας πίνακας του 16ου αιώνα, ο οποίος θεωρείται από τους ειδικούς εθνικός θησαυρός, ζήτησε το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, σε μία πρωτοφανή κίνηση.

Το Λούβρο έχει ήδη συγκεντρώσει 3 εκατομμύρια ευρώ για τις «Τρεις Χάριτες» του Γερμανού Λούκας Κράναχ του πρεσβύτερου αλλά χρειάζεται ακόμη μισό εκατομμύριο ευρώ για την τιμή που έχουν θέσει οι ιδιοκτήτες του έργου.

Το γαλλικό μουσείο έχει προθεσμία μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου για να συγκεντρώσει τα χρήματα, χωρίς τα οποία το έργο τέχνης κινδυνεύει να περάσει στα χέρια κάποιου ιδιώτη συλλέκτη και να μην εκτεθεί ποτέ δημόσια ή ακόμη χειρότερα… να βγει εκτός Γαλλίας.

Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε το 1531 και αποτελεί μία ειρωνική απεικόνιση του ομώνυμου αναγεννησιακού έργου, με τις Χάριτες να ποζάρουν αμυδρώς προκλητικά.

Η απόφαση του Λούβρου να απευθύνει έκκληση για χρήματα έχει προκαλέσει και αντιδράσεις. Παράδειγμα αποτελεί ένας αναγνώστης της εφημερίδας Le Figaro, που ανέφερε ότι τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να τα δώσει ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ή η κ. Μπετανκούρ της L’ Oreal.