Πρόκειται για έναν από τους πιο διάσημους σκηνοθέτες στον κόσμο, ο οποίος βραβεύεται φέτος από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου και Επιστημών με το ειδικό Όσκαρ για τη συνολική προσφορά του. Ωστόσο δεν θα παραστεί στην εκδήλωση προς τιμήν του, όπως ο ίδιος ενημέρωσε τους διοργανωτές.

Πρόκειται για τον ιδιόρρυθμο 79χρονο Γάλλο-ελβετό σκηνοθέτη Ζαν Λυκ Γκοντάρ, ο οποίος έχει προσκληθεί στις 13 Νοεμβρίου σε ειδική τελετή προς τιμήν του για να του απονεμηθεί ειδικό βραβείο Όσκαρ καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια ενασχόλησης του με τον κινηματογράφο. Ο Γκοντάρ θεωρείται ως ένας από τους πιο δημιουργικούς εκσυγχρονιστές στην ιστορία του κινηματογράφου με ταινίες σταθμούς όπως «Με κομμένη την ανάσα» και το ντοκιμαντέρ «Sympathy for the Devil».

Ωστόσο η Ακαδημία ανακοίνωσε ότι ύστερα από δύο μήνες συνεχούς ανταλλαγής εγκάρδιων επιστολών ο Γκοντάρ ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ακαδημίας Τόμας Σέρακ ότι δεν θα μπορέσει να παραστεί στην εκδήλωση.

«Μας ευχαρίστησε επανειλημμένα για το βραβείο και επίσης απέστειλε τις καλύτερες ευχές του και στους υπόλοιπους που θα τιμηθούν το ίδιο βράδυ με άλλα βραβεία όπως ο Κέβιν Μπράουνλοου, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα και ο Ελι Ουάλας, τους οποίους μάλιστα χαρακτήρισε οι “άλλοι τρεις σωματοφύλακες”», δήλωσε ο Σέρακ.

Η τελετή περιλαμβάνει προβολή αποσπασμάτων ταινιών του Γκοντάρ και σχολιασμούς από θαυμαστές και συνεργάτες. Το βραβείο αντί του Γκοντάρ θα παραλάβει εκπρόσωπος της Ακαδημίας και το αγαλματίδιο θα του αποσταλεί στην Ελβετία όπου διαμένει.

Ο Γκοντάρ που αρέσκεται να γυρίζει ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού, προτιμά να απέχει από μεγάλα κοσμικά γεγονότα, όπως και το φετινό φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών.

Από πέρυσι η Ακαδημία Κινηματογράφου και Επιστημών απονέμει τα ειδικά τιμητικά Όσκαρ το Νοέμβριο και όχι στη μεγάλη τελετή του Φεβρουαρίου.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας «Άλφαβιλ»