Ένα κλικ στον υπολογιστή τους θα χωρίζει πλέον τους νέους από τις εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, µετά το Πρωτόκολλο Συνεργασίας πενταετούς διάρκειας που υπέγραψαν ο πρόεδρος του Μεγάρου, Ιωάννης Μάνος, και ο πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας, καθηγητής Παναγιώτης Τσανάκας.

Με τη συνεργασία αυτή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προχωρά σε ένα «άνοιγμα στους νέους» και φέρνει τις εκδηλώσεις του, στον υπολογιστή τους.

Μαθητές του γυμνασίου, του λυκείου, φοιτητές ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, όπου κι αν διαμένουν, θα μπορούν να «ζουν» τη μαγεία της τέχνης μέσα από το λαπτοπ τους, αφού παραστάσεις του Μεγάρου και εκδηλώσεις του Megaron Plus θα ανεβαίνουν στον ιστότοπο του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας και από εκεί θα «διαχέονται» σε όλα τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας.

Η συνεργασία για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση υπηρεσιών ψηφιακής μετάδοσης εκδηλώσεων στη σχολική, ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα της χώρας, μέσω του δικτύου της ΕΔΕΤ είναι το αντικείμενο της συμφωνίας ανάμεσα στους δύο φορείς.

Μέσω της απευθείας σύνδεσης με το Μέγαρο Μουσικής που έχει υλοποιήσει με οπτικές ίνες η ΕΔΕΤ Α.Ε., θα είναι δυνατή η μετάδοση εκδηλώσεων μέσω του δικτύου στα πανεπιστήμια, τα σχολεία και τα ερευνητικά κέντρα όλης της χώρας.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο υλοποίησης της συνεργασίας οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής θα μπορούν – μέσω του δικτύου της ΕΔΕΤ – να μεταδίδονται ψηφιακά και ταυτόχρονα στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τους ερευνητικούς φορείς και τα σχολεία της χώρας.

Πέραν όμως των ζωντανών µεταδόσεων θα μπορούν στο μέλλον να μεταδίδονται μετά από αίτημα των ενδιαφερομένων ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων ή σχολείων καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που έχουν παρουσιαστεί στη σκηνή τη Μεγάρου αλλά και κάποιες διαλέξεις από την πολύ-θεματική Σειρά εκδηλώσεων Megaron Plus

Μέσω της συνεργασίας αυτής το «υλικό» του Μεγάρου θα μπορεί να διατίθεται για να πληροφορεί, να εκπαιδεύει και να ψυχαγωγεί νέους ερευνητές, φοιτητές και μαθητές από όλες τις περιοχές της χώρας, καταργώντας την απόσταση.

Η συνεργασία των δύο φορέων αναµένεται να εξελιχθεί περαιτέρω, µέσω της ακόµη µεγαλύτερης ανάδειξης του οπτικοακουστικού υλικού του Μεγάρου σε υψηλή ανάλυση, της πρόσβασης των µελών του εσωτερικού δικτύου (servers) στο ψηφιακό αρχειακό υλικό του Μεγάρου καθώς και της πρόσβασης μέσω του πανευρωπαϊκού δικτύου GEANT σε ευρωπαϊκούς φορείς περιεχομένου αντίστοιχων ομότιμων δικτύων.

Τέλος, προβλέπεται η ανάρτηση του προγράμματος των εκδηλώσεων του Μεγάρου σε ιστότοπο που θα φιλοξενεί ο ΕΔΕΤ καθώς και ο σχηματισμός ομάδων μελέτης των δυνατοτήτων αξιοποίησης της τεχνολογίας στον χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.