Απολαύστε δύο από τους πιο γρήγορους γύρους που έχουν καταγραφεί στην ιστορική πίστα του παλιού Nurburgring και αποφασίστε ποιος είναι πιο εντυπωσιακός κι αν συμβαδίζουν με τα χρονόμετρα.

Και οι δύο, τη χρονική στιγμή της καταγραφής τους σημείωσαν ρεκόρ γύρου, με τη μεταγενέστερη να διαλύει πραγματικά το ρεκόρ χρόνου με μοτοσυκλέτα παραγωγής, κατεβάζοντάς το κατά 40 ολόκληρα δευτερόλεπτα.

Η μία κάμερα είναι «γυροσκοπική», κρατά δηλαδή τον ορίζοντα στην οθόνη σταθερό και φαίνονται οι κλίσεις της μοτοσυκλέτας. Η άλλη είναι σταθερή επάνω στη μοτοσυκλέτα προσδίδοντας και τις ανάλογες κλίσεις στον ορίζοντα.

Εδώ ένα Kawasaki Ninja ZX-10R στο παλιό Nurburgring που στα χέρια του Tim Rothing σημείωσε το 2011 το ούτως ή άλλως εντυπωσιακό 7.50 φορώντας ελαστικά παραγωγής. Ήταν η πρώτη φορά που κατέβαινε μοτοσυκλέτα το όριο των 8.00 λεπτών στο γύρο (BTG)*…

Και εδώ ένα Yamaha R1, ένα χρόνο αργότερα που έσπασε εκείνο το «ρεκόρ» και το κατέχει ακόμη. Ο Andy Carlile που είναι ο νέος κάτοχος του ρεκόρ με «μοτοσυκλέτα και ελαστικά παραγωγής» εξήγησε ότι χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος και μερικές «χιλιάδες» γύροι των 22 χιλιομέτρων (!) στην πίστα για να το επιχειρήσει.

Σημείωσε χρόνο 7.24 που μεταφράζεται σε 7.10 BTG. Τώρα ο στόχος του είναι το φράγμα των 7.00 λεπτών, όμως δεν ξέρει πότε θα το επιχειρήσει. Δείτε τo βίντεο και θα πάρετε μια γεύση από το «δεν αρκεί να είσαι πιο γρήγορος, πρέπει να φαίνεται κιόλας»…

(BTG)*. Οι διαφορές στη σύγκριση των χρόνων προέρχεται γιατί ο ένας είναι πλήρης και ο άλλος είναι στη μέτρηση BtG (Bridge to Gantry). Στην BTG λείπει ένα τμήμα ευθείας που είναι ανοικτό στην κυκλοφορία και οι ταχύτητα εκεί θα ξεπερνούσε τα 300χαω. Έτσι η μέτρηση αρχίζει στο τέλος της ευθείας και σταματά στην αρχή της.